Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Voorrang op nieuwbouw huurwoning

Algemeen

NOORD - Vanaf volgend jaar kunnen bewoners voorrang krijgen op een deel van de nieuwbouw huurwoningen (huur) in hun eigen stadsdeel. Dit wordt mogelijk gemaakt in de aangepaste Huisvestingsverordening, die door het college aan de gemeenteraad wordt voorgelegd en per 1 januari 2022 in werking moet treden.

De regeling bepaalt dat 25% van de woningen in bepaalde nieuwbouw- of transformatiecomplexen bij de eerste verhuring met voorrang wordt toegewezen aan bewoners uit het stadsdeel. Bewoners die de afgelopen tien jaar minstens zes jaar onafgebroken in het stadsdeel wonen of hebben gewoond komen in aanmerking voor de lokale voorrangsregeling. Zowel marktpartijen als woningcorporaties kunnen een deel van hun nieuwbouwcomplexen aanmelden voor de voorrangsregeling. Wethouder Wedemeijer (Wonen): “Veel bewoners maken zich zorgen dat ze door de oververhitte woningmarkt verdrongen worden uit hun buurt. Mensen willen graag in hun eigen buurtje blijven wonen en hun sociale netwerk behouden. Met deze nieuwe regeling willen we het voor de huidige bewoners makkelijker maken een nieuwe huurwoning in hun eigen stadsdeel te vinden.”

De stadsdeelvoorrang is een van de aanpassingen in de Huisvestingsverordening. Omdat de woningmarkt altijd in ontwikkeling is, wordt deze verordening elk jaar aangepast. De Huisvestingsverordening bevat regels voor alle Amsterdamse woningen om de woningvoorraad en de leefbaarheid van Amsterdamse buurten te beschermen. Naast stadsdeelvoorrang wordt het in de nieuwe Huisvestingsverordening ook mogelijk gemaakt om vakantieverhuurplatforms boetes op te leggen bij het niet naleven van de registratieplicht. Ook wordt voorgesteld de bestaande voorrangsregeling voor werknemers in de zorg- en onderwijssector uit te breiden met politieagenten.