Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer: lijsttrekkers bekend

Politiek

Van drie Landsmeerse politieke partijen zijn de lijsttrekkers inmiddels bekend. Eerder dit jaar maakte D66 als eerste de lijsttrekker, Mandy Elfferich, bekend. Kortgeleden koos de VVD zelfs twee lijsttrekkers en afgelopen weekend benoemde het CDA zijn lijsttrekker.

Het CDA koos niet onverwacht voor Eric Knibbe, de huidige fractievoorzitter van de Landsmeerse christendemocraten. Knibbe staat alom bekend als een gedegen raadslid, is sinds november 2017 raadslid voor de lokale tak van het CDA en was ook bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker. Hij haalde toen 63 procent van alle CDA-stemmen binnen. Naar verwachting is het verkiezingsprogramma van het CDA al aankomend weekend klaar, iets wat geen enkele andere lokale partij nog voor elkaar heeft. De christendemocraten zeggen met deze lijsttrekker ‘vol vertrouwen’ uit te kijken naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. De partij hoopt dan weer een zetel te halen, maar zou lokaal ook zomaar eens de wrange vruchten kunnen plukken van de matige reputatie van de Haagse collega’s.

Bij de lijsttrekkersbenoeming van de VVD gebeurde iets merkwaardigs, hoewel de partij het zelf liever ‘uniek en bijzonder’ noemt. De leden van die partij kozen in ‘overweldigende’ meerderheid namelijk niet voor één, maar voor twee lijsttrekkers. Een ander lid had zich naar verluidt ook kandidaat gesteld, maar moest het uiteindelijk ruim afleggen tegen het duo Anneriek Verhoef en Niels Bonenkamp. De twee lijsttrekkers waren in 2018 samen goed voor 73 procent van alle VVD-stemmen. Verhoef is op dit moment de fractievoorzitter van de liberalen en Bonenkamp was dat tot en met mei 2018. Tot ieders verbazing verliet Bonenkamp toen de Landsmeerse politiek, om parttime-wethouder te worden in buurgemeente Oostzaan. Hij heeft sindsdien nooit onder stoelen of banken gestoken weer in de Landsmeerse politiek te willen terugkeren, waarbij hij nadrukkelijk ook het wethouderschap ambieert. Fractievoorzitter Verhoef ziet ‘in deze fase van haar leven’ het duo-lijsttrekkerschap als ideale oplossing, aangezien het lijsttrekkerschap flink veel tijd en creativiteit vergt.

De VVD heeft op dit moment 3 zetels in de gemeenteraad en leverde in 2018 een wethouder, in de persoon van Richard Quakernaat. Hij trad begin 2020 af als wethouder, waarna zijn plaats werd ingenomen door een ‘wethouder van buiten’, de Renkumse VVD’er Erik Heinrich. De liberalen verwachten de huidige 3 zetels te kunnen vasthouden, maar 4 zetels - zoals men in 2006 haalde - ‘zou mooi zijn’, aldus Stefan Kloosterboer, lokaal bestuurslid van de partij.

De meeste andere partijen zullen naar verwachting in november en december hun lijsttrekkers bekendmaken.