Begroting Landsmeer: financiële situatie blijft zorgelijk

Nieuws

LANDSMEER - Het college van Landsmeer heeft de begroting voor 2022 aangeboden aan de gemeenteraad. Voor het eerst sinds jaren zijn er geen ingrijpende bijstellingen opgenomen om de begroting sluitend te maken.

Door de in de septembercirculaire aangekondigde bijstellingen en de ontwikkeling van het accres van de algemene uitkering, zijn er in de meerjarenbegroting vanaf 2022 positieve mutaties van circa € 500.000 tot € 650.000 opgenomen. Desondanks blijft de financiële situatie van Landsmeer zorgelijk. 

De kwetsbare positie van de gemeente komt doordat de stand van de algemene reserve (ca. 1 miljoen euro) (te) laag is. De begroting van Landsmeer laat zien dat het structurele begrotingssaldo in 2025 positief is, maar dit geldt nog niet voor de jaren 2022, 2023 en 2024. 

Verder zijn de consequenties van de herverdeling van het gemeentefonds van 2023 nog onbekend. De herverdeling kan grote gevolgen hebben voor de meerjarenbegroting van Landsmeer. De begroting voor 2022 is een relatief beleidsarme begroting, omdat er geen opvallend nieuw beleid wordt voorgesteld. Door de begroting robuuster te maken zal na de gemeenteraadsverkiezingen in maart de nieuwe raad in staat zijn om eigen keuzes te maken, gebaseerd op solide financiële uitgangspunten én - hoewel ook nog kwetsbaar - op een hoopvol financieel perspectief. 

Na ruim anderhalf jaar hebben we nog steeds te maken met het coronavirus. De impact hiervan is groot en zal ook in 2022 nog zijn weerslag hebben op de financiële situatie. In 2022 zullen de effecten beter zichtbaar en benoembaar zijn. Behandeling van de begroting 2022 vindt plaats tijdens de commissievergadering op 4 november (oordeelvormend) en tijdens de raadsvergadering op 11 november (algemene beschouwingen).