Reactie gemeente Oostzaan op Twiske-artikel

Algemeen

OOSTZAAN - Het artikel over het Twiske (dat ook in het Kompas is gepubliceerd) bevat volgens de woordvoerder van de gemeente Oostzaan enkele onjuistheden. Hieronder zijn reactie.

‘Op 31 augustus heeft de raad zelf een eigen omgevingsvisie neergelegd bij het college. De versie 2.0. Wethouder Dral heeft namens het college aangegeven met deze nieuwe omgevingsvisie niet de ingezette procedure te kunnen vervolgen. Wetgeving verplicht namelijk deze nieuwe versie eerst weer ter inzage gelegd moet worden. En dat was voor de raadsvergadering van 8 november niet haalbaar.

Een ieder moet de mogelijkheid krijgen zijn of haar zienswijze in te kunnen dienen op de nieuwe versie van de raad. Je zou de democratie pas schaden als je na zo’n omvangrijk participatieproces nu ineens een nieuwe versie aanneemt en niet meer voorlegt aan inwoners.

Tevens moesten de verschillen tussen versie 1 en versie 2 uitgezocht worden en moeten de betekenissen daarvan uitgewerkt worden. Dat vraagt tijd. Tijd die voorkomen had kunnen worden als de raad niet een nieuwe versie had ingediend maar een zienswijze had gegeven op de eerste versie zodat er geen nieuwe zienswijze-procedure nodig was. Het college heeft dit zelfs voorgesteld aan de raad. Niet om vast te houden aan de eerste versie maar juist om het proces doorgang te laten vinden. En dan had de raad op 8 november de omgevingsvisie vast kunnen stellen. 

De afgelopen 2 jaar is er gewerkt aan de concept omgevingsvisie 1.0. Deze versie is ontstaan na een uitgebreid participatietraject. Vele partijen kregen de mogelijkheid hun belangen in te brengen. Die input, samen met het koersdocument (ontstaan uit de beleidsplannen toerisme, woonvisie, groen en openbare ruimte, ambitiedocument Twiske waterland, Masterplan Oostzanerveld en overig bestaand beleid) dat de Raad in deze collegeperiode heeft vastgesteld, heeft gezorgd voor een eerste conceptversie.

Dat er nu geframed wordt dat het college de wens van de Raad niet uit wilt voeren, klopt simpelweg niet. Het gaat niet om niet willen maar om niet kunnen op dat moment. Evenals dat er toezeggingen zouden zijn over meerdere festivals en overnachtingsmogelijkheden, klopt niet. Conform het door de raad vastgestelde collegeakkoord en de agenda toerisme, wordt er een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een KLEINSCHALIGE camping bij de Twiskehaven. Dat onderzoek loopt nog, er zijn geen uitkomsten bekend en toch wordt er al weer gedaan alsof er een vakantiepark komt. Dat zal er nooit komen omdat dat zeker niet onder kleinschalige recreatie valt. 

In het ambitiedocument Twiske Waterland uit 2019, is de afspraak met omliggende gemeenten en provincie gemaakt over dat er maximaal 5 geluidsdagen per jaar gehouden mogen worden. Dit is al een oudere bestaande afspraak.

De raad heeft in 2019 bij het vaststellen van deze zienswijze, niet aangegeven geen festivals meer te willen. Sterker nog, er is een afspraak gemaakt voor maximaal 5 geluidsdagen. Dit is het bestaande beleid wat nu nog geldt. 

Het is zonde dat er zo veel ophef is ontstaan rondom het Twiske. Er zijn namelijk nooit andere plannen geweest dan enkel een onderzoek naar een minicamping. Niemand wil in het Twiske massatoerisme, een pretpark of een vakantiepark. Verschillende meningen zijn prima, maar voer de discussie met elkaar op basis van de juiste feiten. Dan zal ervaren worden dat de verschillen klein zijn want iedereen is gek op onze achtertuin en wil dat dit behouden blijft.’