Eerbetoon aan gezin Kerkmeester

LANDSMEER/WATERGANG - Op vrijdag 5 november worden in Watergang Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan het het Joodse gezin Kerkmeester, dat in het dorp aan de Kanaaldijk heeft gewoond: Joseph, Evalina, Betty en Eduard. Er hangt in Watergang al een plaquette als eerbetoon, nu komen daar op initiatief van Mirko Marseille uit Landsmeer de gedenkstenen bij.

Rond april 1942 moest het gezin Kerkmeester, net als alle andere Joden in Noord-Holland, op last van de Duitse bezetter verhuizen naar Amsterdam. Tot dan hebben zij in Watergang gewoond, aan de Kanaaldijk 45. Op 1 juni 1943 zijn de Kerkmeesters vanuit Westerbork gedeporteerd naar Sobibor, waar zij direct na aankomst op 4 juni 1943 zijn vergast. 

Als datum is niet zomaar voor 5 november gekozen: het was de geboortedag van Betty Kerkmeester. Aan het plaatsen van de stenen gaan toespraken vooraf van Mirko Marseille, Marian van der Weele (burgemeester gemeente Waterland). Yuli Malka (Jewish Cultural tours), Marijke Sterman-Vleeschdrager (Stichting Sobibor) en Aart Janszen (Verdwenen Joodse Scholen 1941-1943). Tijdens de ceremonie is er muzikale begeleiding door de violist Gad Meir Lev.