Bedrijfjes in boerenschuur op de tocht

OOSTZAAN - Leidt de huisvestingsproblematiek tot excessen? In de Noord staat een boerenschuur waarin vijf bedrijfjes zich hebben gevestigd, tegen alle regels van het bestemmingsplan in. Dit onderkomen heeft een agrarische bestemming. En de provincie houdt zich streng aan de regels: de bedrijfjes moeten verdwijnen, temeer daar de provincie in oktober 2020 dit gebied verklaard heeft tot Bijzonder Provinciaal Landschap. Dát betekent een beperking van de mogelijkheden. “Er mag daar bijna niets!”, zegt wethouder Rosemarijn Dral (VVD).

Sommige eigenaren vrezen dat dát het eind zou kunnen betekenen van hun bedrijf. Zij hopen op bijstand vanuit de Oostzaanse politiek en vinden steun bij Rosemarijn Dral en bij de PvdA. De PvdA is bereid om mee te denken over een oplossing. Die stelt dat hier sprake is van oude wetgeving. Het bestemmingsplan stamt uit 2013 en het wordt sowieso van tijd tot tijd aangepast aan de ontwikkelingen en aan de reële huidige situatie. De boer is overleden en heeft geen opvolging. Het agrarisch bedrijf bestaat niet meer en de huidige eigenaren kunnen daar onmogelijk een renderend agrarisch bedrijf beginnen. De PvdA hoopt dat deze situatie inpasbaar is in het provinciale erfgoedbeleid, dat erop gericht is om boerderijen te behouden door er een kleinschalig bedrijfsverzamelgebouw van te maken. Het huidige bestemmingsplan is hier en daar wat te conserverend en houdt geen rekening met de realiteit en de ontwikkelingen in de agrarische sector. Wie wil deze boerderij vandaag de dag nog kopen en er een kleinschalige melkveehouderij beginnen? 

Ook wethouder Dral zet zich met voortvarendheid in voor de onderhavige bedrijfjes. Al langere tijd is zij in gesprek met de provincie om de situatie gelegaliseerd te krijgen. Op het huis zit geen woon-, maar een agrarische bestemming. De huidige bewoners kunnen een woonvergunning aanvragen, maar dan moeten de schuren door de provinciale regelgeving worden afgebroken, iets wat wethouder Dral niet acceptabel vindt, maar ook dan zou het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. 

Een van de Oostzaanse ondernemers gunt de initiatiefnemers van de bedrijfjes alle goeds en veel succes met hun onderneming, maar hij is het niet eens met deze gang van zaken. “Betekent dit dan dat ondernemers gewoon lekker hun gang kunnen gaan, in de hoop dat de politiek in verkiezingstijd opeens welwillendheid aan de dag legt? Deze bedrijfjes hebben zich gevestigd in een pand en in een gebied waarvan ze wisten, of hadden kunnen weten, dat er een agrarische bestemming op zit. Ze hebben willens en wetens iets gedaan wat in strijd is met de wet en daarmee hebben ze een risico genomen. En nu lijkt het erop dat hun ‘ongehoorzaamheid’ heel goed werkt, de Oostzaanse politiek gaat nu proberen de wet aangepast te krijgen. Wat zou er gebeuren als ik iets zou uitspoken tegen alle regels in? De wet is er toch juist voor om dit soort zaken te regelen? Waarom gaat de politiek zich dan nu inzetten om de wet aan te passen? Stel je voor dat ik in mijn bedrijf zou gaan wonen. Op mijn bedrijf zit geen woonbestemming, Zou ik dan ook een bestemmingswijziging krijgen omdat de woningnood zo hoog is?" 

Nee, zo zit het niet. Volgens de PvdA zijn er al verscheidene bedrijfsverzamelgebouwen in en buiten Oostzaan, en in de Noord zijn ook al een caravanstalling, een minicamping, een manege, of boerenbedrijfswoningen. De ontwikkeling heeft sinds het bestaan van het bestemmingsplan 2013 niet stilgestaan. 

Wethouder Dral zegt dat het niet gaat over wat de gemeente wel wil of niet wil, maar dat het van de provincie niet mag. Deze houdt vast aan de provinciale omgevingsverordening waarin het bijzonder provinciaal landschap is vastgelegd. "De bedrijfjes moeten eruit van de provincie. Ik ben altijd bereid om mee te denken over een oplossing,” zegt ze, "maar hier ligt de fout bij de huidige eigenaar. Die moet een woonvergunning aanvragen, maar dat gebeurt niet. Waar het wachten op is weet ik niet. Maar ik ben tot op de dag van vandaag in gesprek met de provincie over het behoud van de schuren. De eigenaresse zou in die schuren wel bijvoorbeeld een Bed and Breakfast kunnen beginnen. Er zijn mogelijkheden, maar dan moet de familie daar wel aan meewerken. De regels van de provincie zijn inderdaad erg steng. De familie mag daar zelfs niet eens wonen, wat ik niet vind kunnen in deze tijd van woningschaarste. 

Zolang de bewoners binnen de termijn een woonbestemming kunnen aanvragen, mag er niet gehandhaafd worden. Dral: "De provincie heeft wel de bevoegdheid om uitzonderingen te maken en dáár probeer ik in het belang van de familie gebruik van te maken.”

BvW