Een sportveld op de NDSM-werf.
Een sportveld op de NDSM-werf. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Extra groen en sport op NDSM-werf

TUINDORP OOSTZAAN - Op de oostkant van de NDSM-werf, bij de IJ-hallen en het evenemententerrein, gaat de gemeente Amsterdam zorgen voor meer groen en ruimte voor sport. De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek laat zien dat er mogelijkheden zijn voor 53.000 vierkante meter groen en 6.000 vierkante meter sportvoorzieningen. Het doel is dat het ruige, industriële karakter van de NDSM-werf Oost behouden blijft. Ook wil de gemeente dat het een belangrijke plek blijft in Amsterdam voor kunst, cultuur en om te experimenteren.

Het college heeft in maart 2020 besloten om in plaats van woningbouw, een andere invulling te geven aan de ontwikkeling van de NDSM-werf Oost. Tegenwoordig zijn de nieuwe stedelijke normen voor het aantal vierkante meters sport en groen in nieuwbouwwijken hoger dan toen het bestemmingsplan voor de NDSM-werf werd vastgesteld. Inmiddels is duidelijk dat op het westelijk deel van de NDSM-werf juist meer woningen komen dan eerst gepland.

In de komende jaren worden langs de noordelijke IJ-oevers in totaal duizenden nieuwe woningen gebouwd. Daarin is het belangrijk dat voor de huidige en toekomstige bewoners voldoende plek is om te ontspannen, recreëren en sporten. De gemeente stelt nu nog geen volledig plan vast voor de nieuwe inrichting waarop gereageerd mag worden. Wel wordt aangegeven waar er ruimte is voor groen en sport, en hoeveel ruimte dat is. Hoe het er precies uit komt te zien, wordt uitgewerkt met ondernemers, kunstenaars en (culturele) organisaties die op dit moment op de NDSM-werf gevestigd zijn. Ook (toekomstige) bewoners krijgen de ruimte om mee te denken.

Om deze extra ruimte voor groen en sport op de NDSM-werf te maken, is het straks niet meer mogelijk om overal te parkeren op het oostelijk deel van de NDSM-werf. In plaats daarvan komt er één centrale parkeerplaats. Mogelijk komt de parkeerplaats tussen de Scheepsbouwloods en de Lasloods. Daarnaast hebben op dit moment een aantal ondernemers en instellingen een tijdelijk huurcontract op de werf. Deze contracten lopen de komende jaren af, waardoor er ruimte ontstaat voor groen en sport. Wel wil de gemeente zorgen dat er plek blijft voor culturele activiteiten en experimenten. Dit wordt gedaan door nieuwe initiatieven tijdelijke huurcontracten te bieden voor maximaal 3 jaar. De gemeenteraad moet nog instemmen met de Haalbaarheidsstudie.