Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Ons Plein

Het Buikslotermeerplein is hét plein van ons stadsdeel. Een plek waar iedereen een mening over heeft. Niemand vindt het plein erg mooi, maar er wordt wel van gehouden. Het is trouwens ook een plek waar men graag hun meningen geeft. Powned, Man bijt hond en meer media kwamen in het verleden met plezier de ongezouten meningen van de Noorderlingen op dit plein ophalen in ons ‘grote’ winkelcentrum.

Wekelijkse column van onze stadsdeel-bestuurders


Vele jaren is er al ingezet op grootschalige plannen voor vernieuwing van het plein. Maar het wilde keer op keer niet lukken om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het is een groot gebied, met vele verschillende partijen, en ook heel veel mogelijkheden. Ik was dan ook echt heel blij dat we 2 jaar geleden hebben besloten om het plein niet met één kant en klaar plan te ontwikkelen, maar meer stapsgewijs. Daar waar het mogelijk is kan er dus best snel gestart worden met werkzaamheden, waardoor we niet eindeloos hoeven te wachten. Zo kan je al op het plein skaten, BMX rijden en freerunnen, maar zijn er ook bankjes en paden aangelegd om juist te ontspannen. Het draagt eraan bij dat het plein al op korte termijn een stukje levendiger wordt.

Tegelijkertijd is het natuurlijk de bedoeling dat het een fijn plein als geheel blijft, waar (oud-)bewoners van Noord graag komen. Om te winkelen, om te ontspannen, maar ook in toekomst meer om te wonen, te werken en naar school te gaan. Waar mensen van buiten ons stadsdeel misschien wel naar toe komen voor de fijne sfeer. Het zou zonde zijn als het een nieuwbouwgebied wordt zonder identiteit. Het gevoel en sfeer moeten bij Noord passen. Maar wat is dat? En wat moet er zijn of komen om dat voor elkaar te krijgen?


Om hierachter te komen is er met ondernemers, eigenaren en bewoners gekeken wat de ambities voor het Buikslotermeerplein moeten zijn. Nu ligt de projectnota voor het plein nog ter inspraak. De projectnota is het stuk dat aangeeft wat de richting is waarop de gemeente met het plein wil. Hoeveel ruimte er is voor woningen, dat er ruimte komt voor cultuur, de markt en natuurlijk het winkelgebied. Ook is er extra aandacht voor groen en water. De projectnota is echter niet al een totaal uitgewerkt plan. In delen zal dit verder gebeuren.


De keuzes die worden gemaakt over de gebouwen en de openbare ruimte zijn bepalend voor de toekomst. Hoe dwing je daarbij af dat het de goede sfeer krijgt? Moet daarvoor het gebouw van de bowling wel of niet blijven bestaan? Past een museum op het plein? En, zo ja, wat voor soort museum dan? Wie moeten straks in dit gebied kunnen wonen? Hoeveel kantoorruimte is goed? Welk type horeca moet er komen? Fastfood is ongezond, maar daar is toch ook behoefte aan. Dan misschien toch liever niet te veel van dergelijke ketens? Willen we een grote markt of is klein ook best fijn? Wat is er nodig om ook prettig samen te kunnen komen in de openbare ruimte? Heel veel vragen en ik ben erg benieuwd hoe de mensen in Noord daar over denken.


Meepraten? Tot en met 27 mei kan je via amsterdam.nl/buikslotermeerplein/ reageren op de projectnota. Hier vind je ook een video waarin de nota wordt toegelicht!


Erna Berends