Het nieuwe fietspad tussen het Stadsloket en de markt.
Het nieuwe fietspad tussen het Stadsloket en de markt. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Groener Buikslotermeerplein

NOORD - De sloop van het Waddenwegviaduct ging een jaar geleden van start. Inmiddels is het bouwwerk verdwenen. Op dit moment wordt er gewerkt aan het inrichten van de vrijgekomen ruimte. De verwachting is dat het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord voor de zomer een stuk groener is.

Op het terrein tussen het Stadsloket, de bioscoop en het voormalige bowlinggebouw stond een jaar geleden het Waddenwegviaduct. Op dit moment werkt de aannemer aan de verbetering van de afwatering van een deel van het terrein. Daarna wordt hier gras ingezaaid en worden bankjes en prullenbakken geplaatst. Ondertussen wordt samen met bewoners gewerkt aan het ontwerp en de ontwikkeling van een sportpark (urban sportspark). In de buurt van de BMX-baan kan men straks weer skaten, free runnen en bootcampen. Mot in Mokum heeft inmiddels de vlindertuin (naast restaurant De Beren) ingericht. Het is nu aan de weergoden om de bloemen te laten openen en de insecten te verwelkomen.

Inmiddels is het nieuwe fietspad tussen het Stadsloket en de markt aangelegd en geopend. Het is duidelijk herkenbaar aan de rode tegels. Het tijdelijke fietspad, dat onder het bowlinggebouw lag, is verwijderd. Dit is weer voetgangersgebied. Het is dus niet meer toegestaan om hier te fietsen.

De verwachting is dat het ingezaaide gras in juli sterk genoeg is om bijvoorbeeld te sporten of te picknicken op het Buikslotermeerplein. Door de komst van de GGD-testlocatie op parkeerplaats P1 aan de IJdoornlaan is de sloop van het parkeerdek P6 (bij de Jumbo) voor onbepaalde tijd uitgesteld. Voor het Buikslotermeerplein is een projectnota opgesteld. Hierin staan de ambities voor het Buikslotermeerplein beschreven. Tot en met 27 mei kunnen belanghebbenden hun mening geven over de projectnota.