Windmolens

In het Kompas van vorige week staat een stukje met als titel 'Windmolens en energievoorziening: voor en nadelen op een rijtje'. 

'Hoezo groene energie?'

De eerste regel: 'Windenergie is een van de meest duurzame energiebronnen'. Dan begint het stukje: 'Doordat er geen fossiele brandstof en geen CO2 wordt uitgestoten is windenergie een groene energiebron'. 


Dit geldt alleen na het productieproces. Om een windmolen te produceren worden de meest vervuilende industrieën gebruikt en giga fossiele brandstoffen gebruikt. 


Eerst moet er ijzererts gedolven worden waar al flink veel diesel voor gebruikt wordt. Dan het vervoer. Nog meer vervuilende stoffen, want de erts moet van bijvoorbeeld Australië naar IJmuiden vervoerd worden. Dan smelten, waar tonnen steenkool en kalk voor worden gebruikt. 


Dus tot op heden zijn we pas op 1/3 en al duizenden tonnen fossiele brandstoffen gebruikt. De wieken zijn van compositiematerialen gemaakt, die alleen uit aardolie kunnen komen. 


Dan, als de windmolens klaar zijn, moeten ze nog geplaatst worden op het land of in zee. Nog meer verbruik van fossiele brandstof. 


Omdat een windmolen maar tussen de 60 en 85% van zijn vermogen kan leveren duurt het tussen 10 à 15 jaar om zijn productie-energie tot nul te krijgen met behulp van subsidies. Hoezo groene energie? 


Buiten dat het subsidieslurpers zijn, zijn het ook vogelkillers en verstoren die op zee het biologische leven en zeezoogdieren waarvan door de trillingen en fluiten hun oriëntatievermogen worden verstoord. 


Met de miljarden aan subsidies hadden we allang twee kerncentrales kunnen bouwen, zodat we genoeg energie hebben en veel kolencentrales kunnen sluiten.


J. Roest, Landsmeer