Afscheid nemen in alle rust en met respect voor de natuur.
Afscheid nemen in alle rust en met respect voor de natuur. (Foto: Archief)

Vind eeuwige rust in de natuur

Steeds meer mensen kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Het idee hierachter is dat het lichaam of de as van de overledene op die manier wordt teruggeven aan de natuur, zodat het kan worden opgenomen in de eeuwige kringloop van het leven. Veel mensen beschouwen natuurbegraven daarom als een manier om symbolisch verder te leven na de dood. Misschien heb je er zelf ook wel eens over nagedacht. Maar wat houdt natuurbegraven precies in en wat komt er allemaal bij kijken?

Een mooie plek onder een oude statige eik, aan een bosrand of een meertje, of juist in het open veld. Hoe mooi is het om zelf je plekje uit te kiezen voor je kist of urn? Natuurbegraven kan op elke gewenste plek in een speciaal daarvoor aangewezen natuurbegraafplaats. Daarvan komen er steeds meer in heel Nederland. Eeuwige rust in de natuur; voor veel mensen is het een prettige gedachte.

Natuurgraven worden bovendien, in tegenstelling tot traditionele begraafplaatsen, nooit geruimd, omdat de natuur zich na de uitvaart over het graf ontfermt. Nabestaanden behouden dus altijd een bijzondere plek om naar terug te keren.

Ook hoeven ze zich geen zorgen te maken over grafrechten, omdat op een natuurbegraafplaats sprake is van eeuwigdurend grafrecht. Je betaalt hier eenmalig een bedrag voor, dat bovendien lager is dan de kosten voor een regulier graf omdat er geen onderhoudskosten hoeven te worden berekend. Het is dus geen enkel probleem om nu al een plekje te reserveren op de natuurbegraafplaats van je keuze. Sterker nog; het scheelt je nabestaanden mogelijk een lastige beslissing in de toekomst.

Zolang er respect voor de natuur in acht wordt genomen, is alles mogelijk. Een natuurbegraafplaats geeft eindeloze mogelijkheden tot een persoonlijke invulling van de laatste rustplaats en de afscheidsceremonie. Nabestaanden hebben altijd een bijzondere gedenkplek, waar ze de troostende kracht van de natuur kunnen ervaren.