OBA Van der Pek
OBA Van der Pek (Foto: aangeleverd)

De OBA`s zijn weer open

NOORD - De deuren van de 27 vestigingen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zijn sinds december gesloten, maar dit weerhoudt OBA-leden er niet van om door te lezen.

E-books zijn heel populair en bij de OBA Bestelservice is de 20.000e bestelling afgehaald. Via de OBA Bestelservice kunnen leden sinds december een boekenpakket naar wens laten samenstellen of zelf titels reserveren en op afspraak afhalen bij 18 vestigingen verspreid over Amsterdam, Diemen en Ouderkerk aan de Amstel. Leden kunnen hun boeken dan ook meteen inleveren, maar dat hoeft niet. In de periode dat de vestigingen gesloten zijn, worden de materialen die uitgeleend zijn automatisch en kosteloos verlengd. E-books zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, maar de tijdelijke sluiting van de bibliotheken heeft dit een boost gegeven. Landelijk werden het afgelopen jaar bij bibliotheken 25% minder papieren boeken uitgeleend, maar 45% meer e-books. In Amsterdam steeg in 2020 het aantal geleende e-books zelfs met 63,4% naar 185.644 uitleningen.

Het is nog onduidelijk wanneer de OBA-vestigingen weer helemaal open mogen. Volgens het Openingsplan van de Rijksoverheid mogen ze sinds 26 mei weer open voor studieplekken, activiteiten en overige dienstverlening. Momenteel worden in overeenstemming met de Veiligheidsregio wel op kleine schaal activiteiten voor kwetsbare groepen georganiseerd. Houd oba.nl in de gaten voor nieuws over de heropening.