Een deel van het Buikslotermeerplein.
Een deel van het Buikslotermeerplein. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Akkoord over grondige aanpak Buikslotermeerplein

NOORD - Hoe ziet de toekomst van het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord eruit? Hoe kunnen ondernemers met hun aanbod beter aanhaken op veranderingen in het consumentengedrag? Hoe moet het verder met de markt? En hoe kunnen we het Buikslotermeerplein beter en aansprekender inrichten als hét stadsdeelcentrum van Noord?

door Tom Tossijn

Het moet weer bruisen

Deze en andere prangende vragen over de toekomst van het Buikslotermeerplein waren de aanleiding voor een advies van de Stadsdeelcommissie, vorige week woensdag. Het gaat om een hele reeks van maatregelen die de gemeente, in nauw overleg met de ondernemers van het winkelcentrum en omwonenden, de komende jaren wil nemen om het plein aantrekkelijker en veelzijdiger te maken. Er moet volgens de projectnota fors worden gebouwd op en rond het plein, zodat er een evenwichtige mix ontstaat van wonen, winkelen en voorzieningen. Er komen tussen 1850 en 2450 woningen bij. Daar waar er meer groen kan komen zal dat op grote schaal gebeuren. Het plein moet in de komende jaren worden getransformeerd naar een veelzijdig centrum met niet alleen winkels, maar ook culturele vestigingen, een bibliotheek en mogelijk een grote publiekstrekker zoals een museum of een theater. De markt blijft bestaan als wezenlijk onderdeel van het Buikslotermeerplein.

Fundament

Opvallend was vooral de tegenstelling tussen Dagelijks Bestuur (DB) en de stadsdeelcommissie over de positie van het plein. Het ging niet om een detail, maar juist om het fundament: moet het Buikslotermeerplein zich qua winkelaanbod, woningen, horeca en vertier vooral richten op de direct omliggende wijken? Of moet het plein (weer) hét stadshart van Noord worden met tal van Noordbrede en zelfs Amsterdambrede en regionale functies op het gebied van cultuur, bibliotheken, nieuwe branches in het winkelaanbod en een verscheidenheid aan grootstedelijke horeca, allemaal vlakbij een groot metrostation?


Het moet weer bruisen op het Buikslotermeerplein, vinden commissieleden en bestuurders. Mét de buurt, vonden veel commissieleden in hun advies. Mét heel Amsterdam en de regio, was de richting die het DB en enkele commissieleden willen inslaan. De commissie stelde haar pro-buurtadvies nog wel bij – zó hard omklemden de volksvertegenwoordigers nu ook weer niet een richting die bij nader inzien dé fundamentele keuze was voor het plein in de toekomst. Want het maakt voor de inrichting en de functies van het plein heel wat uit of je buurtwinkels realiseert of grote, luxe winkels. Of een kleine vestiging van een bibliotheek of een groot regionaal theater. Keuzes die ook alles te maken hebben met het beginpunt van de Noord-Zuidlijn juist aan de rand van het plein. Daar kan elke Amsterdammer snel en goed met de metro aankomen, waarmee het plein al nagenoeg automatisch grootstedelijk publiek trekt en dus allures krijgt.

Niks buurtfunctie, dus.Stadsdeelvoorzitter Erna Berends legde het de commissie helder uit: "Het Buikslotermeerplein is vanouds hét centrum van heel Noord. Het plein bedient niet alleen de buren. Het is zonde om het tot een regulier nieuwbouwgebied te degraderen.” Haar woorden werden bevestigd door commissielid Margo Andriessen (D66): "Vroeger was het Buikslotermeerplein hét winkelcentrum voor de hele regio, je had er winkels die nergens anders waren. Waarom zou dat niet terug kunnen komen?” Woordvoerder Niels Ras (D66) en zijn medestanders werden uiteindelijk door deze argumenten overtuigd.

De commissie zal haar advies bijstellen zodat de oriëntatie van het plein alsnog volgens de stadsdeelcommissie meer buurt-overstijgend wordt en meer de karaktertrekken krijgt van een veelzijdig centrum van en voor het hele stadsdeel.