John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten. (Foto: Corrie Leenhouts)

Rondje Banne

John Jansen van Galen

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is, anders dan men vaak meent, een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers ook deze week weer mee op pad.

Wandelen door Noord #14

Wie Noord wil kennen, moet de Banne kennen. Kijk eens hoe ruim er toen, in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw nog gebouwd werd. Kom daar nu eens om! Het is sterk overwegend sociale woningbouw, maar met veel groen, water en licht. De vogels zingen dat het een aard heeft, het fluitenkruid bloeit volop. Nog tot 1936 was dit één van de zes ‘bannen’ van het baljouwschap Waterland, met een eigen magistraat en eigen rechtspraak. We beginnen de tocht echter in Floradorp, alias de Rimboe, omdat het er vroeger een woestenij was. Onze kleindochter noemde de wijk ‘de vakantiehuisjes’ omdat de kleine woningen er roze zijn gesausd.

Onder een gemetselde poort door wenden we de steven naar het prachtige Buiksloterkerkje, die liefst ruim vijf eeuwen oud is. Loop het verstilde kerkhof op en sta stil bij de graven. Dan gaan we het Olympische wijkje in, gebouwd in de jaren negentig op voormalige sportvelden. In het midden een plein dat gewijd is aan de Nederlandse gouden medaillewinnaar Bep van Klaveren, met als bijnaam The Dutch Windmill, die in mozaïek in het plaveisel staat. Maak even rondje door het wildernisje op de eilandjes! We lopen om het Boven IJ-ziekenhuis heen dat, nog steeds zelfstandig, over de gezondheid van de Noorderlingen waait. Op het gazon, met stoelen rond een groepje bomen, het kunstwerk ‘Kijken naar hoe bomen groeien’. Ze zullen eerlang in elkaar opgaan.

Onder de IJdoornlaan door lopen we de Banne-Noord in en spoedig langs het Noordhollandsch Kanaal over een waar ‘olifantenpaadje’ dat ontstond doordat Sylvia van Raaphorst hier altijd haar honden uitliet. Na haar dood maakten omwonenden er een houtsnipperpad van en doopten het Sylviapad. Daarna volgen we de groene geluidswal die de wijk scheidt van de A10, zoals voorheen stadswallen dat deden tegen indringers van buiten, maar nu komt de bedreiging van binnen: de oprukkende stadsbebouwing. Hoe lang zal de wal het nog houden? Banne-Noord is bepaald verkeersluw ontworpen en we doorkruisen op ons gemak de wijk, met de Parlevinker, Hebben en Houwen en basisschool De Vier Windstreken (bekend van televisie) in het groene hart.

Op de terugweg lopen we door het fraai gerenoveerde Koopvaardersplantsoen, dat probeert twee delen van Banne-Zuid, huur en koop, arm en rijk, te verbinden. Misschien is de fonteinvloer in werking! Dan zien we links van ons alweer het zwaantje in de top van de Buiksloterkerk en keren terug naar de bushalte. Afstand: 4 km, 1 uur. Horeca onderweg: Erva, Banne Centrum. Deze wandeling ook maken? Kijk voor de routebeschrijving op www.rodi.nl/regio/amsterdam-noord. Daar zijn ook de routes van de dertien vorige in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad beschreven wandeltochten door Noord te vinden.