Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Vakantietijd

Wat ben ik blij dat we weer wat meer mogen en dat tegelijkertijd het voorjaar eindelijk echt is begonnen. Afgelopen weekend heb ik twee dagen lang heel veel op het terras gezeten. Mensen waren er echt emotioneel onder. Met je hoofd in de zon en een drankje genieten van de gezelligheid. Weliswaar nog met afstand en ook de mondkapjes zijn we voorlopig nog niet kwijt, maar er is, met dalende coronacijfers en een toenemend aantal gevaccineerden, perspectief om ons aan vast te klampen.

Wekelijkse column van onze stadsdeel-bestuurders

Ik denk echter wel dat we nog niet massaal op vakantie zullen gaan en misschien heeft corona ons sowieso wel anders doen laten kijken naar het fenomeen vakantie. Velen van ons hebben toch ervaren dat het ook leuk is om in Nederland te blijven en zelfs thuis in de eigen straat vakantie te vieren. Afgelopen jaar waren er al vier vakantiestraten in Noord en dit jaar wil de gemeente opnieuw zulke tijdelijk autovrije straten laagdrempelig mogelijk maken. Met een vakantiestraat kunnen bewoners hun straat voor een periode van een maand anders inrichten, anders gebruiken. Doordat er geen auto’s geparkeerd staan en er geen doorgaand verkeer is, kunnen kinderen volledig vrijuit buitenspelen en kunnen de buren elkaar op straat ongedwongen ontmoeten. Met inachtneming van de geldende coronaregels natuurlijk.

Eigenlijk wordt de straat zo het verlengstuk van ieders woonkamer, en zeker bij een warme zomer is het natuurlijk heerlijk om zo samen buiten vakantie te vieren. De Flamingostraat heeft zich al gemeld, begreep ik. Dus bewoners: neem het initiatief en meld je aan. Misschien lukt het jou ook om een vakantiestraat te organiseren, samen met jouw buren. Ik kijk ernaar uit om deze zomer door Noord te fietsen met een gevoel dat iedereen, hier, gewoon in Noord, vakantie viert.


Esther Lagendijk