In gesprek over 'falend beleid'

NOORD - Veertien bewonersorganisaties uit Amsterdam-Noord gingen maandagavond in debatcentrum De Balie met gemeenteraadsleden in gesprek over volgens hun 'falend beleid' in het stadsdeel.

door Jesper Roele

'De gemeente loopt te leuren met warmtepompen, terwijl veel huizen in oude wijken nog niet eens geïsoleerd zijn'


"Noord moet de problemen van de stad oplossen", zei fractievoorzitter van de ChristenUnie Tjitske Kuiper. Ze raakte daarmee de kern van veel problemen die tijdens 'de hoorzitting' aan bod kwamen. De krakers van het ADM-terrein, windmolens, een nieuw evenemententerrein en 60.000 nieuwe woningen. Veel beschikbare ruimte in Noord heeft de laatste jaren een bestemming gekregen.

Samen met de Partij voor de Dieren, GroenLinks, JA21, Partij voor de Ouderen, SP, PvdA en CDA ging ChristenUnie het gesprek aan, onder leiding van Tim Wagemakers van De Balie, over de vier thema's wonen, infrastructuur, groen en participatie. Grote afwezige was coalitiepartij D66 en de oppositiepartijen VVD en BIJ1.

Eva Bollen trapte namens de bewonersorganisaties de avond af door het slechte onderhoud van huurwoningen door woningcorporaties aan te snijden. "De gemeente loopt te leuren met warmtepompen, terwijl veel huizen in oude wijken nog niet eens geïsoleerd zijn", zei ze. De SP onderkende dat probleem en voegde daar nog aan toe dat er veel nieuwe huizen in Noord worden gebouwd, maar alleen voor mensen van buitenaf.


Bij het onderwerp infrastructuur waren alle partijen het eens dat het openbaar vervoer in sommige wijken ondermaats is en er met de komst van de Noord/Zuidlijn op achteruit is gegaan. Dat gold ook over het varen van slechts één pont in de nachtelijke uren en dat er te veel bomen verdwijnen in het stadsdeel.


Dat het participatieproces met bewoners vaak ook niet goed verloopt bij projecten, ondanks dat het een van de speerpunten van het college was, werd ook geen punt van discussie. De oplossing wel, maar daar was geen tijd meer voor.

Het misschien verwachte vuurwerk kwam er daarom niet. Op de ingebrachte punten knikten gemeenteraadsleden vaker instemmend mee dan dat zij het met de sprekers oneens waren. "De instemming die we hier ontvangen is bijna griezelig", zei Chris Keulemans van Verdedig Noord daarover. Over de problemen die er in Noord zijn zijn bewonersorganisaties en gemeenteraad het dus grotendeels eens. Nu zal er in de toekomst ook actie verwacht worden.