Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)
Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column

Banenplan van Noord

Afgelopen vrijdag vond de eerste bedrijvendag van Noord plaats. Op deze dag kon het mooie Noordse bedrijfsleven in al haar diversiteit zich tonen aan een brede doelgroep, waaronder natuurlijk mensen die op zoek zijn naar werk of stage. Mooi om te zien dat veel studenten, van zowel HBO- als MBO-opleidingen, de kans grepen om de verschillende bedrijven te bezoeken. Ik zag deze dag op veel plekken lange rijen en dat betekent wat mij betreft dat er echt behoefte is aan een kijkje in de keuken van het betreffende bedrijf.

De arbeidsmarkt is toch echt wel aan het bijkomen van de coronacrisis en er zijn bij de verschillende sectoren veel vacatures. Tegelijkertijd is de werkloosheid in Noord relatief hoog en vinden met name MBO-studenten het soms lastig om een goede stageplek te vinden. Hoog tijd dus voor een Banenplan van Noord, waarbij Noordse bedrijven gekoppeld worden aan Noorderlingen op zoek naar werk.

NetwerkenWerkt

In Noord zijn we hier de afgelopen periode slagvaardig mee aan de slag gegaan, samen met bijvoorbeeld de Veban (Vereniging Bedrijven in Noord). Binnen NetwerkenWerkt werken bedrijven, zowel uit Noord als uit Zaanstad met elkaar samen, om per branche te kijken welke werkgelegenheid er is en hoe deze vacatures vervuld zouden kunnen worden. Vanuit de gemeente wordt er vervolgens gekeken wat er nodig is om een koppeling te maken met werkzoekenden en wat er bijvoorbeeld aan scholing aanvullend geboden moet worden.

Actieve benadering

Tegelijkertijd worden werkzoekenden actief benaderd en begeleid naar werk of stage. Waarbij een koppeling wordt gemaakt met de lokale werkgelegenheid. Hierbij leiden we mensen uit Noordse buurten op tot coaches om weer andere buurtgenoten aan werk en stage te helpen en werken we samen met zogenaamde ‘jobcoaches’ die weer een goede verbinding hebben met Noordse bedrijven. Noorderlingen, op zoek naar werk of stage, willen we het zo makkelijk mogelijk maken om hulp te krijgen bij hun zoektocht. Daarvoor komt er een fysiek punt waar iedereen laagdrempelig terecht kan komen met welke vraag dan ook met betrekking tot werk of stage. Alhoewel we eigenlijk al begonnen zijn, zal voor het einde van het jaar het Banenplan van Noord officieel gelanceerd worden. Ik kijk er enorm naar uit, want de kansen zijn volop!

Esther Lagendijk