Leren wat theater, muziek, toneel en dans is.
Leren wat theater, muziek, toneel en dans is. (Foto: DAT!school)

DAT!school zoekt nieuw podium

NOORD - Het valt niet mee, om in Noord geschikte huisvesting te vinden voor educatieve theatervoorzieningen. De DAT!school moet haar huidige huisvesting aan het IJ verlaten en zoekt naar een nieuwe plek in Noord die geschikt is voor de specifieke eisen van theater- en ander cultureel onderwijs.

door Tom Tossijn

In Amsterdam-Noord kennen we al een aantal jaren de DAT!school. Dat is dé jeugdtheaterschool van Noord. Hier kunnen kinderen uit alle gezinnen en van alle scholen leren wat theater is, muziek, toneel, dans. Op de school worden door professionals vakken gegeven die kunstzinnig, creatief en sportief zijn en dus aantrekkelijk voor heel veel kinderen, van peuter tot adolescent. En dat allemaal in Noord, voor kinderen uit ons stadsdeel: een voorziening om trots op te zijn en die haar sporen ruimschoots heeft verdiend.


Tot nu toe konden de lessen en projecten worden gegeven als onderhuurder van de vestiging van de Dansmakers aan het IJ, in de Kromhouthal. Maar daar komt een eind aan vanaf de zomer, omdat de hoofdhuurder eruit gaat. Dus zoekt de DAT!school naarstig naar vervangende huisvesting. En dat valt helemaal niet mee in het voller en drukker wordende Noord, zo bleek vorige week in de stadsdeelcommissie. Geschikte huisvesting vinden voor theater- en dansvoorstellingen en cultuuronderwijs met hun specifieke eisen is een lange weg. Bewoner en buurtactivist Floor Hallema hield als inspreker een vlammend pleidooi in de stadsdeelcommissie om de school intensief te helpen: “De school en de kinderen mogen niet op straat komen te staan!”

Onderzoek

Portefeuillehouder Esther Lagendijk bindt de kat de bel aan, zegde ze de commissie toe. Er is wellicht geschikte ruimte op het Buikslotermeerplein, dat als centrumlocatie toch al interessant wordt voor culturele voorzieningen onder andere door de komst van Cinekid in de Pathé-bioscoop en mogelijke andere vestigingen. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Alle hoop

De portefeuillehouder overlegt met verhuurder en gemeente over de mogelijkheden van een haalbare en betaalbare locatie. Want dat de DAT!school niet verloren mag gaan, is voor iedereen zonneklaar. Esther Lagendijk: “Ik heb er alle hoop op dat we dit gaan oplossen.”