Het Waterlandplein.
Het Waterlandplein. (Foto: Wendy Ruittemanz)

Pleidooi voor jongerencentrum

NOORD - Het moet mogelijk zijn in de Waterlandpleinbuurt een onderkomen van de grond te krijgen waar jongeren terecht kunnen voor activiteiten en vrijetijdsbesteding. Een ongevraagd advies aan het dagelijks bestuur van Amsterdam-Noord om een jongerencentrum in deze buurt te realiseren, als een van de hoogste prioriteiten voor deze buurt, werd afgelopen woensdag unaniem door de stadsdeelcommissie aangenomen. Al zullen er hogere onderhandelingsvaardigheden aan te pas moeten komen om ook de gemeente hiervan te overtuigen.

door Tom Tossijn

Geen enkele voorziening voor jongeren van 12 tot 20 jaar in Waterlandpleinbuurt


De stadsdeelcommissie constateert in een advies aan het dagelijks bestuur dat er in de Waterlandpleinbuurt geen enkele voorziening is voor jongeren rond de leeftijd van 12 tot 21 jaar. De buurt wil al langer dat er een plek komt waar jongeren terecht kunnen voor activiteiten en samenkomst.

Ambitie en belofte

Ook vanuit het stadsdeel en de stad ligt er al meerdere jaren de ambitie en belofte om in deze buurt een jongerenvoorziening met veel ruimte voor eigen initiatief van de jongeren zelf te plaatsen. In de zojuist opgestelde principenota Waterlandpleinbuurt is deze ambitie wederom te vinden. Maar er komt steeds maar niks van terecht. De stadsdeelcommissie van Amsterdam-Noord vindt het nu mooi geweest en constateert dat er actie moet komen. Ze nam daarover afgelopen woensdag unaniem een ongevraagd advies aan. De commissieleden willen dat het College van B&W en het dagelijks bestuur de prioriteit voor een jongerenvoorziening erkennen en tot actie en financiering overgaan.

De stadsdeelcommissie van Amsterdam-Noord vindt het nu mooi geweest en constateert dat er actie moet komen

Bij monde van portefeuillehouder Esther Lagendijk zegde het dagelijks bestuur toe zich daarvoor bij de gemeente sterk te maken. Maar daar is nog wel wat hogere onderhandelingstactiek voor nodig. Een tijdelijke voorziening kan, volgens Lagendijk, sneller van de grond komen dan een definitieve financiering. Tijdelijk gemeentegeld is sneller te vinden, definitieve structurele financiering is een zaak van lange adem. Het komt dus aan op springplank-gewijs onderhandelen: eerst tijdelijke financiering, dan definitief. Dan gaat het sneller. Een projectmanager doet al onderzoek naar een locatie voor het jongerencentrum.


Tegelijk werd de Principenota Waterlandpleinbuurt door de commissie besproken. Hier gaat het om de verkenning van kansen voor de buurt. Over die nota bleek de stadsdeelcommissie goed te spreken. Wél moet er meer aandacht zijn niet alleen voor speel- of gebruiksgroen, maar ook voor groen in de buurt dat ecologisch grotere waarde heeft. En van hekken en andere afrasteringen in binnentuinen is de commissie niet gediend, zo spraken diverse commissieleden zich uit. Over twee weken wordt over het advies gestemd.