Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Hetty

Kent u Hetty? Ik hoop het want ik gun iedereen zo’n stadsdeelgenoot. En niet alleen omdat het een gezellig mens is.


'Participatie is (meestal) een wassen neus en hoorzittingen zijn (vaak) schijn-vertoningen'


Nee, Hetty werd van moeder/huisvrouw een Noord-activist - die zijn nu hard nodig. ‘Toen ik begon wist ik niet eens wat het woord ‘participatie’ betekende', nu strijdt ze voor een rustig Vliegenbos zonder snelfietspad. Voor de demonstratie tegen het evenementen-terrein (Noorderpark) maakte ze van haar eigen lakens spandoeken, de geur van wasverzachter danste er nog omheen. Ze brak haar arm maar ondanks de pijn ging ze mee naar de Stopera om aan Halsema een bouwstop en bescherming van ons scheggen-groen te vragen. Ze laat het democratisch recht gelden en spreekt in bij de stadsdeel-vergaderingen: ’Doodeng!’, maar ze doet het.


Vorige week luidde Hetty de noodklok: ‘Groenvoorziening snoeit bomen, in broedtijd!’ Dat is verboden, het werk moest meteen worden neergelegd. Omdat vogels niet schrijven, doe ik het even: Dank je, lieve Hetty.


Net als Hetty kunt ook u Noord-activist worden! Spreek bijvoorbeeld eens in tijdens de commissievergaderingen - zie de website van het stadsdeel. Er is vast iets waar u het niet mee eens bent. Ja ik geef het toe: participatie is (meestal) een wassen neus en hoorzittingen zijn (vaak) schijnvertoningen. Toch moeten we doorzetten, zoals Hetty. Want mochten al die woontorens gebouwd worden en vervreemden wij van het dan overbevolkt en natuurarm Noord, dan kunnen wíj onszelf tenminste recht in de spiegel aankijken en zeggen: ‘Ik was het er níet mee eens! En dát heb ik laten horen!'


Simon de Boer