Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

Geen windmolens

LANDSMEER - Landsmeer wil geen windmolens in de buurt van de gemeente. Dat vindt althans de meerderheid van de Landsmeerse gemeenteraad. En dus moet het College van Burgemeester en Wethouders deze boodschap in de regio gaan verkondigen. Dat had van twee fractieleden van GroenLinks en het raadslid van de PvdA niet gehoeven, want zij waren het oneens met dit standpunt.

Positief Landsmeer, de politieke partij van raadslid André La Fontaine, had een zogenaamde motie ingediend om de komst van windmolens te voorkomen. Hij deed dit vanwege de zoektocht van de gemeente Amsterdam naar mogelijke locaties voor windturbines. Een van de zeven door Amsterdam gekozen zoekgebieden is het gebied ‘Ten Noorden Ring A10 Noord’. En dat zou volgens La Fontaine hebben gezorgd voor ‘veel onrust onder de bevolking’.

Uiteraard was de motie tegen het zere been van GroenLinks, dat bij monde van raadslid Mathijs van Beusekom vond dat het actiecomité ‘Geen windmolens in Landsmeer’ inwoners ‘gek’ zou hebben gemaakt met ‘onjuiste en overdreven angstwekkende informatie’. Volgens Van Beusekom vermeldde het comité onder andere de verkeerde hoogte en afstand tot bestaande woningen. Hij pleitte verder namens zijn partij voor goede communicatie richting inwoners.

De PvdA vond dat Landsmeer niet zo snel moet uitspreken tegen de komst van windmolens te zijn. Fractievoorzitter Mark Jan Prins wilde de discussie over alle mogelijke energiebronnen in Landsmeer niet voeren naar aanleiding van Amsterdamse ideeën op Landsmeers grondgebied. Volgens hem krijgt Landsmeer voor die discussie in mei nog uitgebreid de kans.

Verantwoordelijk wethouder Mandy Elfferich noemde de zorgen die mensen hebben ‘begrijpelijk’. Ze gaf aan dat eventuele Amsterdamse windturbines ‘geen kleine schattige windmolentjes’ zullen zijn, maar ‘behoorlijk grote windturbines’. Dat vulde ze aan door te zeggen dat er in een eventueel ‘zoekgebied’ onder andere ook ecologisch onderzoek wordt gedaan en wordt gekeken of het ‘ruimtelijk’ past en natuurwaarden niet in gevaar komen. Ook het draagvlak bij belanghebbenden hoort daarbij, meldde zij. Daarmee wilde ze kennelijk zeggen dat er niet zomaar ineens windmolens kunnen komen, in of bij Landsmeer.

Eerder gaven andere gemeenten aan dat zij bezwaar hadden tegen een Amsterdams ‘zoekgebied'. Zo keerden Oostzaan en Zaanstad zich tegen het onderzoeken van mogelijkheden rondom de Noorder IJplas. Daar waren naast windmolens zonnepanelen een te overwegen optie. In dit gebied wil de gemeente Zaanstad op termijn duizenden woningen bouwen en dat kan niet als er windmolens staan.


Marc de Jong