Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Gemeente Landsmeer: nog te veel onzekerheden voor een sluitende perspectiefnota

Nieuws

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Waar komt het nieuwe kabinet mee? En hoe pakt de herijking van het gemeentefonds uit? Vragen waar Erik Heinrich, wethouder Financiën van de gemeente Landsmeer, nog geen antwoord op heeft. Hij kan daarom geen sluitende perspectiefnota, als voorloper op de begroting, aan de gemeenteraad presenteren. “Landsmeer draait hier niet aan de knoppen”, stelde hij vandaag tijdens een persbijeenkomst. “In september weten we meer.”

Naast de perspectiefnota (een vooruitblik op de begroting 2022) legt Heinrich de jaarrekening 2020 en de eerste bestuursrapportage 2021 bij de gemeenteraad op tafel. Vanwege de onzekerheden kan hij nog geen duidelijkheid scheppen, en helaas kan hij evenmin rooskleurige cijfers en berichten presenteren. Daarvoor is de financiële nood nog steeds te hoog.

Jeugdzorg omvangrijke kostenpost

Die financiële druk is volgens Heinrich te wijten aan de beleidsbepalers in Den Haag. De bal komt nadrukkelijker bij de gemeenten te liggen en dat leidt niet zelden tot tekorten op de jaarrekening. Met name de jeugdzorg, waarvoor ze nu zelf opdraaien, is een omvangrijke kostenpost.

Heinrich: “Acht ton heeft het ons gekost. Maar ook corona heeft voor extra kosten gezorgd. De gemeentewerf is drukker bezocht, waardoor we extra personeel moesten inzetten, en verder hebben we verenigingen geen huur laten betalen. De overheid heeft financiële steun gegeven, maar zelf hebben we 250.000 euro moeten betalen. We kwamen met een tekort van anderhalf miljoen te zitten. Dat hebben we uit de algemene reserve (een buffer voor het opvangen van financiële tegenvallers; MvS) moeten halen. Maar deze algemene reserve daalt ook, de spaarpot wordt steeds leger. Er zit nog één miljoen in. Dat is zorgelijk.”

Alarmbelletje

De gemeente Landsmeer heeft vorig jaar al flink bezuinigd, maar afdoende blijkt het niet te zijn. En dat geldt voor meer gemeenten. Daardoor is in Den Haag een alarmbelletje gaan rinkelen. Heinrich: “Er komt steeds meer begrip voor de positie van de gemeenten. De algemene uitkering gaat daarom omhoog. Maar maatregelen blijven noodzakelijk. Tekorten moeten binnen onze begroting worden opgevangen. We moeten het zelf oplossen.”

Een nieuwe bezuinigingsronde is niet te voorkomen. Ook wil Heinrich meer rekening houden met eventuele tekorten vanuit de OZB. Belastingen worden niet altijd betaald en daardoor blijft de gemeente Landsmeer jaarlijks met 35.000 à 40.000 euro aan oninbare vorderingen zitten. Dat wil Heinrich voortaan compenseren door de tarieven aan te passen.”

Niet alles in eigen hand

Waar mogelijk wil de wethouder zelf maatregelen nemen om uit de rode cijfers te komen. Maar hij heeft niet alles in eigen hand. Want wat komt er op hem af als eenmaal een nieuwe kabinet is geformeerd? Wat betekent dat bijvoorbeeld voor de jeugdzorg? Daarnaast worden de subsidies die de gemeenten uit het Gemeentefonds ontvangen opnieuw berekend. Hoe pakt dat uit voor Landsmeer?

“Vanwege de onzekerheden kunnen we nog geen keuzes maken, kunnen we nog niet laten zien hoe we het huidige tekort van 284.000 euro gaan dekken. In september weten we meer dan vandaag. Ook als er nog geen kabinet is. Want een Prinsjesdag met een Rijksbegroting is er dan wel.”