Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Jeugd de dupe van financiële problemen gemeente Landsmeer

Algemeen

LANDSMEER - De Landsmeerse jeugd kan weleens flink de dupe worden van de grote financiële problemen waar de gemeente Landsmeer in verkeert. Als het tegenzit, heeft de gemeente na dit jaar geen enkele euro meer op de spaarrekening en moet er aan alle kanten bezuinigd worden om het tij te keren.

Om te beginnen maakte het College van Burgemeester en Wethouders vorige week bekend dat de kunstgrasvelden van IVV en SC Purmerland over een tijdje misschien niet meer onderhouden kunnen worden. De gemeenteraad had vorig jaar al besloten de kunstgrasvelden niet te willen vervangen, terwijl dit wel noodzakelijk is. Daarmee lopen de verenigingen het risico dat de KNVB in januari volgend jaar de velden afkeurt en er nooit meer een wedstrijd op gespeeld mag worden. Het college zegt nu ‘in goed overleg met de verenigingen na te denken’ over allerlei opties om met de dreigende situatie om te gaan. In veel gemeenten heeft een vergelijkbare situatie er al toe geleid dat verenigingen gedwongen werden opgedoekt of samengevoegd. Voor zover bekend, is dat scenario in Landsmeer nog niet besproken.

Omdat er op het jaarlijkse subsidiebudget van € 760.000 in totaal € 60.000 euro bezuinigd moest worden, is het college al vorig jaar gaan snijden in subsidies. Het leverde tot nu wat eenmalige besparingen op, maar blijkbaar nog niet genoeg voor de lange termijn. Inmiddels is het College met nagenoeg alle verenigingen in gesprek om te kijken waar nog bezuinigd kan worden. Naar verluidt heeft een van de verenigingen in eerste instantie al te horen gekregen dat de subsidie voor jeugdleden mogelijk volledig zou worden ingetrokken. Als dit waar is, gaat dat in tegen de wens van de gemeenteraad om de ontvangers van de grootste subsidiebedragen 10% minder subsidie te geven.

De gemeente is op dit moment voor de komende jaren nog van plan flink veel geld beschikbaar te stellen voor speelplaatsen in de gemeente. Maar als het tegenzit, gaat er in november van dit jaar een streep door die investeringen en is er geen geld meer voor nieuw materiaal voor kinderen. De gemeenteraad bepaalt over 4 maanden namelijk hoe de begroting voor de jaren 2022 en verder eruit gaat zien. Dat gebeurt in de vorm van een zogenaamd meerjaren-investeringsplan. Als de spaarpot van de gemeente tegen die tijd echt leeg blijkt te zijn, moet zelfs het vernieuwen van speelplaatsjes in Landsmeer geschrapt worden. Het is te hopen dat het niet zover hoeft te komen.