Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Meer invloed burger op gemeentelijk beleid

NOORD - Noorderlingen moeten veel meer te vertellen krijgen over de vele ingrijpende ontwikkelings-, groen- en bouwplannen die hun omgeving sterk beïnvloeden. Een gesprek hierover vorige week tussen gemeente en actieve Noordse bewoners, in de Buiksloterkerk, was bedoeld om te leiden tot een betere aanpak van bewonersparticipatie.


door Tom Tossijn

Bij de voorbereiding van elk gemeentelijk bouw-, ontwikkel-, verkeers- of ander plan en van elk verstrekkend besluit moet de gemeente samen met bewoners zorgen voor een zorgvuldig participatieproces. De gemeente moet participatie een vast onderdeel maken van het politieke en bestuurlijke besluitvormingstraject. Vereist is dat er meer helderheid is over de status van bewoners: geven ze slechts advies of zijn ze ook coproducent of zelfs meebeslisser?

Door deze, veel grondiger, aanpak van participatie moet de invloed van bewoners en andere direct betrokkenen op gemeentelijke plannen zo groot mogelijk worden. Bewoners en ondernemers ondervinden immers nagenoeg altijd in hun dagelijks leven de gevolgen van gemeentelijke besluiten in buurten en wijken, of het nu gaat om het behoud van groen, sloop en nieuwbouw van woningen, aanleg van fietspaden of kruisingen. Bewoners moeten echt iets daarover te vertellen hebben. Tegelijk draagt participatie stevig bij aan de kwaliteit van plannen: zonder voldoende bewonersinvloed zal menig bouw-, groen- of verkeersplan aan alle kanten rammelen omdat het is losgezongen van de maatschappelijke werkelijkheid.

Deze uitgangspunten vormen de hoofdmoot in het Participatieprotocol, dat door bewoners onder andere van de bewonersgroep ‘Red Amsterdam-Noord’ (waarin liefst zestien Noordse bewonersgroepen zijn vertegenwoordigd) is opgesteld en werd besproken vorige week met wethouder Rutger Groot Wassink en de Noordse portefeuillehouder Esther Lagendijk. Het gesprek tussen bewoners en bestuurders, in de Buiksloterkerk, was erop gericht om – na diverse recente aanvaringen en conflicten – samen te kijken hoe burgerparticipatie meer inhoud en invloed kan krijgen. Het wederzijds vertrouwen kon wel een opkikker gebruiken. Traditiegetrouw komt de Noorderling in vaak niet mis te verstane bewoordingen op voor zijn eigen wijk, buurt, park, school of speelvoorziening. En dat moet vooral zo blijven, vinden de bewonersgroepen. Het gesprek in de Buiksloterkerk was een vervolg op de vorige maand gehouden hoorzitting in De Balie, waarin veel meer invloed voor bewoners werd geëist.

Verder praten

Veel hangt af volgens ‘Red Amsterdam Noord’ van de houding van ambtenaren en bestuurders. De gemeente moet zich altijd bij het hele participatieproces bewust zijn van haar voorsprong in informatie en middelen. Daarom is het van essentieel belang open te communiceren en burgers tijdig van informatie te voorzien. De gemeente moet zich ervan bewust zijn dat zij voor de burger werkt en bewoners hard nodig heeft om tot gedragen plannen te komen.


Wethouder Democratisering Rutger Groot Wassink zal daarom de komende weken gebruiken om te kijken of en hoe het protocol samen met het eigen ‘Beleidskader Participatie’ een nieuwe richtlijn kan vormen voor burgerparticipatie. Na de vakantieperiode, in september, wordt er dan verder gepraat. Portefeuillehouder Esther Lagendijk heeft er veel vertrouwen in dat door betere afspraken en regels, en de vorige week aangekondigde lessen voor ambtenaren, burgerparticipatie ook beter zal gaan verlopen in de toekomst. Lagendijk: “Ik vertrouw erop dat we een sprong kunnen maken naar het veel meer betrekken van bewoners bij gemeentelijke besluiten. Bewoners moeten veel meer centraal staan, we moeten ze echt serieus nemen. Ik verwacht dat er in september heldere voorstellen daarvoor op tafel zullen liggen”. Sylvia Fennis, sprekend namens de bewoners, is echter nog behoorlijk sceptisch over de toezeggingen van de bestuurders: “De gemeente moet zich bij de vormgeving van haar participatiebeleid goed realiseren dat er een groot verschil is tussen bureaucratische werkelijkheden en echte werkelijkheden die door bewoners worden gevoeld. En dat zie ik nog niet zo gauw veranderen terwijl we meer stappen vooruit hadden verwacht na onze manifestatie in De Balie. Maar er wordt nu een beginnetje gemaakt met het serieus nemen van de eisen van bewoners om meer invloed en dat is op zich positief. Alleen wil ik wel dat alle vragen die we in de Buiksloterkerk hebben gesteld, concreet worden beantwoord. Want bewoners laten zich echt niet met een kluitje in het riet sturen.”