De Oostzaanse identiteit en zelfstandigheid (deel 2)

Op 3 februari jl. had het Radio9 programma Skuurpapier een gesprek met de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. Hier kwam al vrij snel het onderwerp Zelfstandigheid naar voren en daarbij kwam het volgende naar voren:

Oostzaan is een kleine gemeenschap, met minder dan 10.000 inwoners, er is een ambtelijke samenwerking met Wormerland, er is contact met Landsmeer en kort geleden kwam via de pers het bericht dat de provincie met het idee kwam over een mogelijk fusie met Zaanstad. Dat leidde tot de nodige reacties.


"Maar ja’’, zegt Van Dijk, ‘’dit programma heet toch Skuurpapier, en zonder wrijving geen glans…’’ Als men kijkt naar de historie, Oostzaan reikte daadwerkelijk tot de rand van de Zaan (letterlijk begon Oostzaan ten oosten van de Zaan) en onder Napoleon werd van Oostzaan een heel stuk land afgepikt en ergens in de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft Amsterdam het Oostzaanse gedeelte tot de Ringweg geannexeerd.

'Oostzaan hecht aan zelfstandigheid'

De Commissaris reageert: ‘’Als ik goed ben geïnformeerd is Oostzaan de economische ontstaansgeschiedenis van dit gebied. En wat betreft een mogelijke fusie met Zaanstad – ik heb dat nooit zo gezegd, maar wat ik heb aangegeven is dat Oostzaan hecht aan zelfstandigheid, dat is ook in de laatste gemeenteraadsvergadering aan de orde gekomen.’’


Arthur van Dijk neemt even een slokje. ‘’Als voorbeeld: ik woon zelf in Haarlemmermeer, dat is in 1852 drooggelegd en later uitgegroeid tot gemeenschappen en allen hebben hun eigen identiteit – daar komt 12 keer Sinterklaas binnen, er zijn 12 ondernemingsverenigingen, en al die kernen hebben hun eigen feestweek, dus de identiteit van de kernen is belangrijk; maar er is maar één bestuur."

'De Provincie is geen bulldozer; het tegendeel is waar'

"Nogmaals: ik zit hier niet te verkondigen dat Oostzaan moet fuseren met andere gemeenten, maar ik vind wel – en dat doe ik voor de inwoners van Oostzaan - dat de identiteit, het wonen, en het plezier dat je hier hebt en ook de kleinschaligheid, dat je dat blijft waarborgen. Als voorbeeld: Opmeer heeft elk jaar een landbouwshow. Dat is echt werelderfgoed; als iets de identiteit van Opmeer bepaalt, is het wel die landbouwshow. Dat zijn identiteitsbepalende ontwikkelingen. Ik wil er dus vooral de nadruk op leggen dat Oostzaan eens goed met elkaar kijkt rond de vraag: hoe zit onze identiteit in elkaar? En wat hebben we nodig om dat overeind te houden? Vervolgens moet je gaan nadenken over een mogelijke samenwerking met een andere gemeente, maar dan heb je ook wel je eigen huiswerk goed op orde. Dus de Provincie is geen bulldozer; het tegendeel is waar… maar bij ambtelijke samenwerking moet je als gemeenteraad accepteren dat je er niet alleen meer over gaat."

'Het moet geen welles-nietesspel worden'

"Wel moet er bij zo’n ambtelijke samenwerking bij elke gemeente een contactmogelijkheid bestaan; er moet bij samenwerkende gemeenten bij elk van de gemeentes een loket zijn waar de inwoners kunnen komen. Het is in Nederland tegenwoordig zo: als je tegen bent, ben je tegen en als je vóór bent, ben je voor… terwijl er veel mensen zijn die zeggen: laat me hier eens over nadenken… Daarom: ik vind het goed dit alles uit te leggen – het moet uiteindelijk geen welles-nietesspel worden - maar dat daarvóór nog heel wat zit. Op zoek naar de middenstem…"


Jan de Waal