Een balkonplantje krijgt een tweede leven.
Een balkonplantje krijgt een tweede leven. (Foto: Pixabay)

Duizenden weesplantjes krijgen een tweede leven

AMSTERDAM - Stel je voor. Je groeit op als plantje op een Amsterdams balkon. Na een winter groeien word je in het voorjaar vervangen door zomerplantjes. Word je dan weggegooid? Nee natuurlijk! De Amsterdamse startup Upperbloom heeft jaarlijks duizenden van die ‘weesplantjes’. En het mooie is: deze kunnen ze perfect plaatsen bij het initiatief ‘Tegels eruit, groen erin!’ in net ont-tegelde tuinen. En zo is de cirkel weer rond.

Begin december 2020 dacht Tom van Ruitenbeek, medeoprichter van Upperbloom: 'Wat als we de plantjes die op Amsterdamse balkons zijn opgegroeid nu eens konden ‘doorplaatsen’ in lege tuinen? Zou dat niet mooi zijn?' Hij nam contact op met Ralph Stuyver. Ook Ralph, medeoprichter van Tegels eruit, groen erin! zag het direct zitten. “Hoe mooi zou het zijn als dit zou lukken?” Het kostte nog wel enig puzzelwerk. Hoe krijg je duizenden plantjes van particuliere balkons naar honderden tuinen elders in de stad? Hoe sla je deze op en zorg je dat ze in vruchtbare grond terecht komen? Na enkele weken waren ze eruit. De groene weesjes worden begin mei tijdelijk in de kassen van Pantar geplaatst en verzorgd, aan de Seineweg in Amsterdam. Daarna worden ze binnen enkele weken doorgeplaatst bij de nieuwe ouders.

Elke deelnemer aan Tegels eruit, groen erin! krijgt 10 her-plantjes voor de eerste 10 - 50 stoeptegels uit de tuin. Gratis. "Haal je er meer stoeptegels uit, dan krijg je 10 her-plantjes per 50 stoeptegels. Ook gratis. Zo lang de voorraad strekt, dus meld je op tijd aan! De her-plantjes actie loopt in Amsterdam West, Tuindorp Oostzaan, Slotermeer Noordoost en Centrum.

Aanmelden kan via: www.tegelseruit.nl/aanmelden.