Weg...
Weg... (Foto: JWvD)

Waar is de geldautomaat?

Algemeen

OOSTZAAN – Dat banken er een handje van hebben om ongenuanceerd en slechts naar eigen goeddunken stappen te ondernemen mag gevoeglijk bekend zijn. Communicatie blijft een heikel punt bij alle overheden en multinationals waaronder de banken toch gerekend mogen worden.

Eerst sloot, zonder verdere uitleg, het bijkantoor in de KunstGreep, midden in coronatijd. Een briefje naar de vaste klanten, die immers de zaak overeind houden, bleef uit en Oostzaan had het nakijken.  

Ooit was de Rabobank een bank die goede zaken deed in Oostzaan, toen nog de Boerenleenbank. Er werd ‘goud’ verdiend aan de boeren en burgers op het platteland en sigaren stonden op de toonbank als je geld kwam brengen, of nog beter, lenen. Dat is vervlogen tijd, de banken hebben de kleine boer en minderwaardige burger helemaal niet meer nodig en de sigaar werd er een uit eigen doos. 

Dat dit verhaal stoelt op pure waarheid mag blijken uit het feit dat, zonder enige kennisgeving, de geldautomaat op de Kerkbuurt is verwijderd. Zelfs geen klein kattenbelletje op de grenen plank die er in alle haast is in gemonteerd. Het geeft voor de zoveelste maal de desinteresse weer en de minachting waarin de bancaire wereld zich momenteel bevindt. Als je geld spaart betaal je negatieve rente, als je rood staat betaal je rente en voor erg goed gedrag betaal je ook rente. Daarnaast geeft versnelde aflossing je straf, je krijgt een boete. En van de bank zelf krijg je helemaal niets meer, alleen dreigementen als ze denken je op een of andere manier een poot uit te kunnen draaien, dan weten ze wel van snel handelen. Wat een gekke wereld toch, daar waar de banken ondertussen de dienst uitmaken. 

GvD