Sid Benson
Sid Benson (Foto: Peter Henry Top)

Brouwerij in beweging

In deze serie ga ik op bezoek bij bierbrouwerijen in de regio, en duik ik in de wereld van bier. Dit keer ben ik bij het voormalige sportpark De Melkweg waar Friekens Brouwerij sinds 2016 is gevestigd.

Een deel van dit sportpark is een paar jaar geleden omgetoverd tot NoordOogst. Op dit stadslandbouwproject (hallo, Scrabble) zie je overal natuur: van bloeiende kruiden en planten tot vrolijk scharrelende varkentjes. En in de hokjes waar u misschien vroeger nog heeft staan omkleden voor een potje handbal, staan nu de ketels van de brouwerij.


Bij deze ketels ontmoet ik oprichter Sid Benson (52). "Ook de laatste omkleedhokjes hebben we onlangs weggehaald, omdat we meer ruimte nodig hebben." Benson, die samen met z’n vriendin Silvia Idelberger de brouwerij bestiert, heeft het druk. "Restaurant Pof hierboven heeft zes bieren van ons op tap", zegt Sid. "Binnenkort gaat het bier rechtstreeks van de ketels naar de tap. Verser dan dat, krijg je het niet."


Het was zeker geen crisis afgelopen jaar bij Friekens. Zo verkochten ze veel bier online. "Het gaat eigenlijk best goed", glimlacht Sid. Friekens missie is om makkelijk drinkbare bieren te brouwen.


"Daarom brouwen we bieren zonder in te boeten op ingrediënten. Onze IPA bijvoorbeeld, die is duur om te brouwen omdat we zoveel hop gebruiken. Maar je proeft het er zeker aan af."

‘De glazen trilden van de bar af!’

Maar de brouwers blijven ook experimenteren. "Tijdens de lockdown nodigden we DJ’s om een set te draaien voor onze ketels. Het trillen van de diepe bassen helpt het gist namelijk tijdens het fermenteren.". Of het restaurant daar boven zo blij mee is? "De glazen trilden van de bar af", grapt Sid. Het resultaat is een Saison met een vrij droge nasmaak. Sid: "Een champagne onder de bieren!"


Voorlopig moeten de DJ’s het in de brouwerij nog even doen met hop, water, mout en gist als publiek. Maar gelukkig zijn alle DJ-sets terug te vinden via een QR-code op de Saison-flessen.


Binnenkort zal Amsterdam Alternative hun plaatjes draaien in de brouwerij. Zo blijft het bier op dit voormalige sportpark in elk geval lekker in beweging.


Peter Henry Top