Windturbineplannen

Op donderdag 27 mei stemde een verdeelde Amsterdamse gemeenteraad voor de omstreden windturbine-zoekgebieden. Amsterdam kan daarmee verder met haar doel om 17 grote windturbines te plaatsen: in de havens, bij de Noorder IJplas, langs de Ring A10 Noord, in Zuid-Oost, en mogelijk uit de kust van IJburg.

Voorstanders zijn blij dat Amsterdam extra bij kan dragen aan het klimaatakkoord.

Tegenstanders zijn furieus dat er onvoldoende gehoor is gegeven aan de vele bezwaren, met voornamelijk de ernstige hinder en gezondheidsrisico’s voor de drukke woonwijken waar ze naast komen te staan, én daarnaast het dwarsbomen van woningbouwmogelijkheden bij onder meer Landsmeer, Oostzaan en Zaanstad. Veel buurgemeenten waaronder Landsmeer deden andermaal hun beklag maar daar kwam vanuit Amsterdam geen inhoudelijke reactie op terug.

Wethouder Van Doorninck uit Amsterdam zegt: "Dat de buren het niet eens zijn kan ik niet veranderen maar we kunnen wel een gesprek hebben.”

Eén ding is zeker: als je voor de energietransitie op zoek bent naar maximale opbrengst en minimale hinder: dan is dat niet in Amsterdam. Frits van den Berg, dé onderzoeker voor het RIVM, zegt immers: mensen binnen 2 kilometer hebben er écht last van. We hebben het dan over vele tienduizenden inwoners. Nergens ter wereld staan windturbines zo dicht bij woonwijken in steden.

De komende maanden wordt er nader onderzoek gedaan naar de effecten, om te bepalen of plaatsing kan en zo ja, waar. Het is dan weer de Amsterdamse gemeenteraad die gaat beslissen aan de hand van dat onderzoek. Daarna gaan commerciële partijen zorgen voor verdere invulling.

Voor Landsmeer gaat het om een plek bij het afslagterrein van de golfclub, 300 meter van haar grens én een reservegebied waar naar gekeken wordt als het elders niet lukt: bij de S117 naast het viaduct, in het Landsmeerderveld, enkele meters van de Landsmeerse grens. Die plek zou voor veel geluidshinder zorgen bij de Banne, Kadoelen en Landsmeer. Verder is woningbouw of bebossing in de toekomst daar nooit meer mogelijk en is er sprake van aantasting van het groen, het dorpskarakter, natuurschade en daling van woningwaarde.

Voorstanders hopen dat het onderzoek aantoont dat er niet of nauwelijks negatieve effecten zijn.

Veel burgers, waaronder geenwindmolensinlandsmeer.nl en buurgemeenten bewegen zich richting rechter, de provincie en tot de landelijke politiek om Amsterdam tot de orde te roepen, en hopen op inkeer bij de Amsterdamse coalitie. Dit om te voorkomen dat zich een drama gaat voltrekken met massale ernstige hinder, slapeloosheid, gezondheidsproblemen en gedwongen verhuizing, zoals op andere plekken is gebeurd. Naast alle persoonlijke ellende zou dit de burger in het harnas jagen als het gaat om maatregelen voor het klimaat. Noord-Holland heeft dan de eigen glazen van het klimaatbeleid ingegooid.


Rob van der Veer