Landsmeerderveld als bufferzone

Aandoenlijk om te lezen hoe de liefhebbers van ons Landsmeerderveld van de daar neergestreken vogels kunnen genieten. Natuurlijk en vanzelfsprekend houden we als Landsmeerders allemaal van ons Landsmeerderveld.


Inderdaad werd het in 1958 tot Rijksbufferzone verklaard. Dat was niet in de eerste plaats vanwege natuurbescherming, maar vooral om aan ongebreidelde uitgroei van de grote steden paal en perk te stellen. En dat heeft - tot op zekere hoogte - gewerkt. Sindsdien is het Landsmeerderveld ontsnapt aan de inderdaad ongebreidelde uitbreidingsdrang van Amsterdam. Die moest van Noord worden verlegd naar Zuidoost en Oost. En dat hebben Diemen en Ouder Amstel geweten.


Vooruitlopend op de Omgevingswet - die er nog steeds niet is - heeft de provincie Noord Holland een Omgevingsverordening vastgesteld waarbij boven op bestaande beschermingsconstructies het Bijzonder Provinciaal Landschap is gebouwd. Het Landsmeerderveld is - zonder met name te worden genoemd en dat betitel ik als 'stiekem' - binnen het BPL Oostzanerveld en Landsmeerderveld gebracht. Oostzanerveld, het Twiske en het Ilperveld zijn vastgestelde Natura-2000 gebieden. En, laten we eerlijk zijn, dat is voor kleine gemeenten als Oostzaan en Landsmeer toch al heel wat natuurgebied dat ijzervaste bescherming geniet.


Wie nu denkt dat ik, en met mij vele anderen die pleiten voor een mogelijkheid van woningbouw in het Landsmeerderveld de idee aanhangen om dat gebied helemaal vol te bouwen met woonwijken, die heeft het mis. Wat mij - en die anderen - voor ogen staat is van het Landsmeerderveld een Parklandschap te maken waarvan inderdaad een relatief klein gedeelte voor woningbouw wordt bestemd. En dan praten we over de korte tot middellange termijn. Wij komen in opstand tegen het besluit van de provincie tot het instellen van het BPL, waarbij aan de zienswijze van de Landsmeerse gemeenteraad schouderophalend voorbij is gegaan. De provincie is daarmee niet een stap, maar een flinke sprong te ver gegaan in de uitoefening van de bevoegdheden die door de wet aan de provincie zijn toegekend.


De provincie zegt dat in de Omgevingsverordening NH2020 belangen tegen elkaar worden afgewogen. Het resultaat overziende hebben de belangen van woningzoekenden (22 jaar wachten) dus heel wat minder gewogen dan de belangen van de Lepelaar en de andere gevleugelde kameraden die aan de andere kant van het kanaal heel wat meer ruimte vinden.


Het aanreiken van onzinnige oplossingen zoals het verhuren van kamers door alleenstaanden die een eengezinshuis bewonen is geen sterk argument om de woningbehoefte te relativeren. En de moderne houtbouw is voor woningen niet onbetaalbaar. Onze voorouders deden het immers ook al, terwijl de hedendaagse techniek met hout heel wat duurzamer kan bouwen dan enkele eeuwen terug mogelijk was.

Ir. G.H. Kellersmann