Het beeld 'Fabiola'.
Het beeld 'Fabiola'. (Foto: aangeleverd)

Beeld ‘Fabiola’ vernield en gestolen

Algemeen

NOORD - Het werd afgelopen woensdag duidelijk dat het beeld ‘Fabiola’ van Edson Bruno Filho, dat ruim een maand geleden feestelijk werd onthuld, op agressieve wijze is vernield en uit Beeldenbos Noord is verdwenen. “Wie doet zoiets nou en waarom?” vraagt Bert van de Kamp van de stichting zich gedesillusioneerd af. “Met enorm geweld is het beeld uit de grond gerukt, de sokkel in de sloot gegooid en is de kleurrijke verbeelding van Fabiola vooralsnog onvindbaar.”

“We doen een oproep aan iedereen om informatie die kan leiden tot opheldering van deze zaak en het terugvinden van het beeld. We vragen ons serieus af hoe we verder moeten met de realisatie van een Beeldenbos, op een voor iedereen toegankelijke plek, waar we een bijdrage willen leveren aan beleving van kunst en natuur.” Fabiola was de artiestennaam van de in Duitsland geboren Peter Alexander van Linden, sinds de jaren 70 actief als kunstenaar, een ‘levend kunstwerk’ in het Stedelijk Museum en een altijd vrolijke en flamboyante verschijning bij, vaak homo-gerelateerde demonstraties, manifestaties en exposities. De performancekunstenaar predikte vrijheid om te zijn wie je bent en verdraagzaamheid voor hen met een afwijkende mening of voor degene die er al dan niet voor uitkomt anders geaard te zijn.

De Braziliaanse kunstenaar Edson Bruno Filho had een warme relatie met Fabiola en maakte ter ere van hem een verbeelding van zijn kleurrijke en fladderende verschijning. Het contrastrijke beeld werd op 11 juli onthuld in Beeldenbos Noord en staat voor dezelfde overtuiging en idealen als waarmee Fabiola indertijd de stad kleur gaf. Het Beeldenbos Noord is te vinden op de Nieuwendammerkade 20a in Amsterdam-Noord.