De straat op om zwerfafval op te ruimen.
De straat op om zwerfafval op te ruimen. (Foto: Pixabay)

Wereldwijde opschoonactie

Algemeen

NOORD - Een schone buurt, wie wil dat niet? Tijdens de wereldwijde opschoonactie World Cleanup Day op zaterdag 18 september gaan in 180 landen mensen de straat op om zwerfafval op te ruimen. Zo wordt de aarde weer wat schoner. Ook in Amsterdam-Noord wordt meegedaan.

Een schone buurt is een aantrekkelijke buurt. En samen de buurt opruimen schept een band. Afvalgrijpers en -ringen voor vuilniszakken liggen al klaar. In veel buurten zijn er acties om samen de straten, pleinen en parken schoon te maken. Amsterdammers kunnen aansluiten bij zo’n actie. Maar ze kunnen ook alleen meedoen. Aanmelden kan via www.worldcleanupday.nl.

Grijpers en ringen zijn te leen bij de gemeente. In de ring kan een vuilniszak worden vastgeklemd. Aanvragen kan tot en met zondag 5 september bij opruimacties@amsterdam.nl. Woensdag 15 september kunnen basisscholen meedoen aan de World Cleanup Day. Zij krijgen pakketten met grijpers en ringen voor de kinderen, een programma van 2 weken en lespakketten ter voorbereiding. Deelnemers krijgen na afloop een cadeautje en een schoonmaakheldendiploma. Scholen die willen meedoen, kunnen mailen naar afvaleducatie@amsterdam.nl.