Sandra Kooper, woonachtig op Zijkanaal H:  "Het is hier nu heerlijk rustig. Al ben ik benieuwd hoeveel rust er overblijft als er een Stadspark komt.”
Sandra Kooper, woonachtig op Zijkanaal H: "Het is hier nu heerlijk rustig. Al ben ik benieuwd hoeveel rust er overblijft als er een Stadspark komt.” (Foto: Dirk Karten)

Pareltje aan stadsgrens op de schop


NOORD - “Wat geen mens bij de gemeente meer weet, maar ik wel omdat ik het met eigen ogen heb zien storten toen ik veertien jaar was, is dat onder de hoogspanningsmasten chemisch afval is gedumpt. Dat was zelfs nog voordat de plas werd uitgebaggerd”, zegt Cor Kas. De bewoner aan de Noorder IJ- en Zeedijk krijgt pal voor zijn deur één van de geplande toegangswegen naar het Stadspark dat de komende jaren wordt ontwikkeld rond de Noorder IJ-Plas. Dit water ligt sinds jaar en dag op de stadsgrens Zaandam en Amsterdam-Noord. Met Zijkanaal H als verscholen pareltje. Pleisterplaats voor woonbootbewoners, broedende zwanen en rustieke plek voor natuurliefhebbers.

Door Dirk Karten

“We hadden laatst weer een heleboel fotografen voor onze deur want er was een zeldzame vogel gespot”, vertelt Sandra Kooper. Zeventien jaar geleden betrok ze samen met haar man een van de woonboten die aan de landtong liggen.

‘Onder de hoogspanningsmasten is vroeger chemisch afval gedumpt’

“Ken je het gezegde ‘koop een boot en werk je dood?. Nee hoor, het is hier heerlijk wonen”, lacht ze. “Doordat we een bovenwoning in de stad hadden, ben ik opgegroeid als campingkind. Altijd buiten. Ik snap best dat veel mensen op een stadspark zitten te wachten. Het is hier nu heerlijk rustig. Al ben ik benieuwd hoeveel rust er overblijft. Zeker als ze de plannen voor de windmolens doorzetten.”

Stadspark verbindende schakel

De Noorder IJ-plas ligt tussen Amsterdam, Zaanstad en Oostzaan in. Ten noorden van het IJ, aan de noordwestkant van de Coentunnel. Het Stadspark moet de verbindende schakel vormt tussen de wijken van Amsterdam, Zaanstad en Oostzaan. Omliggende gemeenten als Zaanstad en Amsterdam hebben grootscheepse plannen om het gebied om te vormen. Zaanstad wil het gebied graag betrekken bij de MAAK.Zaanstad-plannen voor het gebied Achtersluispolder. Plannen tot verstedelijking van het bedrijventerrein.

Fietspad naast woonboten

Zo zijn er al onderzoeken gedaan om een ontwikkelstrategie te maken voor het gebied Achtersluispolder, NoorderIJplas en het aangrenzende Amsterdamse bedrijventerreinen Melkweg en Cornelis Douwes. Met woningbouw op laatstgenoemde locatie. Maar ook een (snelverbinding) fietspad tussen de Achtersluispolder met aansluiting op het nu doodlopende Zijkanaal H en nieuw aangelegd wandel- en fietspad over een deel van de IJ-Plas zelf.

Doodlopend weggetje

Op zich mooie plannen, maar dat betekent dat er een einde komt aan de rust. Vooral aan het einde van de rij woonboten. Ook het smalle weggetje, waar hoofdzakelijk bewoners over rijden en een enkele verdwaalde fietser, zal dan beduidend meer vervoersbewegingen kennen. Als de Achtersluispolder een gemengd gebied van wonen en werken gaat worden, zal de fietsverbinding over het water van Zijkanaal H immers veelvuldig worden gebruikt.

Duizendknoop

‘Dag!' Een meisje van vier kijkt stralend naar de journalist als ze haar eerste pogingen doet het fietsen machtig te worden. "Ze denkt dat iedereen elkaar hier kent”, zegt de moeder die bij Sandra even komt bijpraten. Het leven is zichtbaar goed aan het Zijkanaal H. Rust wordt hier nog met een hoofdletter R geschreven. De zwaan die zit te broeden aan de walkant vormt het bewijs. Al verstopt een vrachtwagen op de dinsdagmiddag alle vervoer.

Lees verder op pagina 9

Zicht op de Achtersluispolder. Op deze plek moet een verbinding komen in de vorm van een fietsbrug.
Druk werk in het baggerdepot van Amsterdam.
Het gebied ten tijde van de watersnoodramp.
Ingang baggerdepot aan de oostkant.
Halte Barndegat. Hier in een hoofdingang gepland.