Zicht op de Achtersluispolder. Op deze plek moet een verbinding komen in de vorm van een fietsbrug.
Zicht op de Achtersluispolder. Op deze plek moet een verbinding komen in de vorm van een fietsbrug. (Foto:Dirk Karten)

'Onze rust is hier echt al voorbij'

Vervolg van de voorpagina

"Ze ruimen de Japanse Duizendknoop op. Die plant heeft al een groot deel van het groen van de walkant weggedrukt”, zegt Sandra. "Nu begint het leven hier weer op gang te komen. In de winter kruipt iedereen weer in z'n hol.”

‘Noorder IJ-plas zegt nee!!’

De sfeer op Zijkanaal H mag gerust uniek genoemd worden. Her en der zijn fraaie/ludieke tuinen te zien. Indrukwekkend moderne woonboten wisselen zich af met een enkele vervallen en verlaten exemplaar. Veel mensen scharrelen gezellig rond in het voorjaarszonnetje. Zelfgemaakte steigertjes en zwemplatforms nodigen uit tot ontspannend mijmeren bij de waterplas. Waarbij aan de overkant het werk op het baggerdepot van de gemeente Amsterdam gestaag doorgaat.

Cultureel centrum

Een vrouw zit op een grasveld te chillen bij het spandoek ‘Noorder IJ-plas zegt nee!!’ Want één ding maken de vele posters aan de schuurtjes en schuttingen duidelijk: windmolens zijn hier niet gewenst. De vraag is ook of men zit te wachten op de drukte die een cultureel centrum met kleinschalige horeca aan de noordkant met zich meebrengt. Ook die mogelijkheden worden genoemd in het Ruimtelijk Toetsingskader 2020-2030.

Tweede hoofdingang

De rust van bewoner Cor Kas in het laatste woonhuis aan het Barndegat en zijn buurvrouw is al grotendeels voorbij. Zelfs zonder dat er een Stadspark-ingang voor zijn voordeur is gerealiseerd. Dat constateerden we zelf ook tijdens ons gesprek. Bakwagens vol zand rijden af en aan naar het depot over de eeuwenoude Noorder IJ- en Zeedijk. De tweede geplande ingang ligt parallel aan de Coentunnelweg, ongeveer te midden aan de oostkant van de waterplas. Het is wellicht toeval, maar in de plannen wordt daar ongeveer de andere hoofdingang van het Stadspark gedacht.

Het lijkt ook wel alsof de bussen om de tien minuten bij halte Barndegat stoppen en weer optrekken. “Dat gaat zelfs in de nacht door. Onze rust is hier echt al voorbij”, zegt de buurvrouw die anoniem wil blijven.

Strandjes

Het ligt voor de hand om te denken dat het zand dat in het depot wordt opgeslagen en gefilterd, gebruikt gaat worden voor de geplande aanleg van de strandjes. Tegelijk is het de vraag of het wel veilig is juist aan die kant te recreëren. Als het waar is wat Cor Cas zegt, inmiddels 67 lentes en zijn hele leven woonachtig pal tegenover de Noorder IJ-Plas, dan zal er toch eerst bodemsanering moeten plaatsvinden. Wij vonden dit woord niet terug in de plannen – nu nog een verkenning en geen gefixeerd eindbeeld aldus het rapport - en vroegen de gemeente Amsterdam om een reactie.

Reactie gemeente

"Voorheen was er in het gebied onder de hoogspanningsmasten een slibdepot. Dit is een plek waar grond uit de stad wordt opgeslagen. Dit gebied is na het afvoeren van de grond onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat er hier geen verontreinigingen zijn achtergebleven. Het gebied van de Noorder IJplas is echter niet overal schoon. Er worden nog onderzoeken uitgevoerd naar de kwaliteit van de bodem. Daar waar sanerende activiteiten noodzakelijk zijn, worden deze volgens geldende wet- en regelgeving uitgevoerd”, aldus Roos Groen, woordvoerder van Stadsdeel Noord. Op de vraag ‘worden de geplande stranden aan de noordkant aangelegd met het zand dat nu in het zanddepot wordt gestort?’ gaf de gemeente de reactie dat het in de plannen vooralsnog gaat om een ‘ toetsingskader’. Dat is dus geen uitvoeringsplan. In het kader is vastgelegd wat voor de komende jaren de mogelijkheden zijn in het gebied. “Als er ergens een strandje komt, dan zal het zand aan alle vastgestelde normen voldoen”, aldus de gemeente.

Het gebied ten tijde van de watersnoodramp.