Een deel van het bedrijventerrein in het Hamerkwartier.
Een deel van het bedrijventerrein in het Hamerkwartier. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Positief over plannen Hamerkwartier

Algemeen

NOORD - Het Hamerkwartier, het vanouds met kleine bedrijven volgebouwde gebied tussen Meeuwenlaan en kop van de Johan van Hasseltweg aan het IJ, krijgt de komende tientallen jaren een heel ander aanzien. De eerste stappen daarvoor zijn gezet door de gemeente in een Investeringsnota. De stadsdeelcommissie adviseert daarover kritisch, maar positief.

door Tom Tossijn

In de komende decennia gaat het Hamerkwartier flink op de schop. Er worden meer dan 6000 tot 6500 nieuwe woningen in tientallen torens gebouwd, er komen ondanks de nagestreefde autoluwheid nieuwe wegen en andere verbindingen, er komen drie basisscholen, een school voor voortgezet onderwijs en maatschappelijke voorzieningen. Met inzet en wijsheid zorgen plannenmakers en investeerders voor voldoende bedrijfsruimte voor ambachtelijke bedrijven. Samen met de aangrenzende Vogelbuurt en IJpleinbuurt zal het Hamerkwartier één ongedeelde wijk vormen.

De stadsdeelcommissie heeft afgelopen week over de Investeringsnota en het concept Beeldkwaliteitsplan een positief advies gegeven. Wél een advies met kanttekeningen, zo bleek in de commissievergadering. Zo dringt de commissie in haar advies stevig aan op voldoende participatie door omwonenden. De commissieleden waarschuwen ervoor dat in de omliggende Vogelbuurt en IJpleinbuurt niemand nog op de hoogte is van de plannen. Terwijl de gemeente de bewoners aldaar nog hard nodig zal hebben.

Groen

Grote zorgen maakt de stadsdeelcommissie zich over de toekomst van de aangrenzende ruige groengebieden Rietland en Vliegenbos. Tot hun ontzetting lezen ze in de plannen dat die gebieden meer moeten worden benut voor recreatie, sport en doorgaande routes. Met klem vraagt de commissie om behoud van ecologische waarden zonder extra routes en sportfaciliteiten. Daarvan is elders in Noord al genoeg te vinden. Dat de groennorm wordt gehaald in de plannen is op zich mooi, maar de commissie wil niet dat elke plantenbak of geveltuintje als uniek natuurgebied wordt gezien. Verder wil de commissie meer betaalbare woonruimte voor grotere gezinnen.

Ook zijn er bij de commissie grote zorgen over de verkeersafwikkeling eenzijdig via de Meeuwenlaan en de Van Hasseltknoop. Daardoor wordt de leefbaarheid van het oude Noord in de drie buurten teveel aangetast. Ook vreest men parkeeroverlast. Tot slot: de commissie dringt aan op behoud van huidige aansprekende voorzieningen op het gebied van horeca en cultuur, zoals de skatehal en Podium Noord.

Portefeuillehouder Saskia Groenewoud was het eens met het advies, hoewel ze nog wel goed wilde kijken naar de bereikbaarheid van het Hamerkwartier. Er zijn en blijven veel bedrijven en die moeten wel met auto en goederenvervoer bereikbaar blijven, benadrukte ze. Hiervoor komt wellicht aanvullend onderzoek.