De aanvoer stokt, er moet een nieuwe locatie worden gezocht. Wie helpt Iman (tweede van links) en de andere Helpende Handen?
De aanvoer stokt, er moet een nieuwe locatie worden gezocht. Wie helpt Iman (tweede van links) en de andere Helpende Handen? (Foto: Rodi Media/MvS)

Helpende Handen zoekt hulp

Algemeen

NOORD - Het begon vorig jaar met tien gezinnen en inmiddels zijn het er honderdtweeënvijftig. Allemaal maken ze dankbaar gebruik van Helpende Handen, een groep vrijwilligers die voedsel verstrekt. Maar nu zoekt de door Iman de Ruijter opgezette organisatie zelf hulp: ze is op zoek naar een nieuwe locatie voor de uitgifte en opslag van de goederen, omdat ze vanaf 1 augustus niet meer de beschikking heeft over de huidige ruimte in de Credokerk. Daarnaast zijn producten keihard nodig. Nu de coronaregels zijn versoepeld stokt namelijk de toevoer.

door Marcel van Stigt

Ze mankeert, zoals ze dat zelf zegt, van alles, maar dat weerhoudt Iman de Ruijter er niet van om voor medemensen die het moeilijk hebben in de bres te spingen. De coranacrisis was anderhalf jaar geleden nog maar net begonnen toen ze, als bestuurslid van Buurtvereniging Molenwijk, op tafel legde dat ze waar nodig hulp in de Molenwijk wilde bieden. Het heeft geleid tot de oprichting van Helpende Handen. De naam is geïnspireerd op de Bende van de Zwarte Hand, opgericht door de vroegere jeugdige boekenheld Pietje Bell.

Waar de vrolijke kwajongen het zocht in dekselse streken, wilde Iman noodlijdende gezinnen van voedsel voorzien. Ze kon meteen aan de slag. Jeanette de Waard van de Diaconie Noord hielp haar aan een lading spullen, onder meer melk en toetjes, waar Campina mee was blijven zitten. Daarmee konden tien gezinnen die bij Iman bekend waren blij worden gemaakt. “Bij die tien gezinnen is het niet gebleven”, vertelt ze. “Molenwijk is een ontwikkelingswijk en er is daar helemaal niks. Wel een bieb en een buurtvereniging, maar geen maatschappelijk werk, geen buurthuis en geen voedselbank. Ik zat al snel op vijftig gezinnen die moesten worden geholpen.”

Aan spullen geen gebrek. Door de coronacrisis konden bedrijven hun waren niet kwijt en die kwamen terecht bij Helpende Handen. Iman: “Ik kwam ook in contact met Albert Heijn. Eerst kreeg ik van hen dozen met eieren en andere spullen maar ze gingen over op cadeaukaarten van vijftien euro. Die delen we niet uit, om te voorkomen dat mensen daar sigaretten en drank van gaan kopen, maar we zijn er zelf boodschappen van gaan halen.

Dat was meer dan welkom. Het aantal gezinnen bleef immers groeien. Van vijftig naar tachtig, van tachtig naar honderd, van honderd naar honderdtwintig en inmiddels zijn het er honderdtweeënvijftig. Er kwam daardoor meer kijken bij de wekelijkse uitgifte. Gelukkig staat Iman, die ‘tussendoor’ ook nog kinderkampen organiseert, voor enkele buurtbewoners kookt, mensen helpt bij het invullen van formulieren en een kidsclub runt, er niet alleen voor. Een groep trouwe vrijwilligers helpt mee. Ook kan ze gebruik maken van een ruimte in de Credokerk in Tuindorp Oostzaan om de spullen op te slaan. 

Maar niet lang meer. Met ingang van 1 augustus heeft de kerk de ruimte zelf nodig en moet Helpende Handen verhuizen. Waarheen? Dat weet Iman nog niet. Ze doet daarom een dringend beroep op de Molenwijk om aan een ruimte voor opslag en uitgifte van goederen te komen. En ze heeft nog een probleem. Ze heeft dringende behoefte aan producten om de gezinnen blijvend te kunnen helpen. Wie helpt Helpende Handen? Stuur een mail naar molenwijkbuurtvereniging@gmail.com.