Stadsdeelvoorzitter Erna Berends opent het Over het IJ festival.
Stadsdeelvoorzitter Erna Berends opent het Over het IJ festival. (Foto: aangeleverd)
Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column

Echt wel een leuke zomer 

Afgelopen vrijdag mocht ik, samen met de loco-kinderburgemeester, het Over het IJ festival openen. Ik verheugde me er al lang op. Het festival met locatietheater hoort bij Noord en het valt ongeveer samen met de start van de zomervakantie. Al met al, altijd iets om naar uit te kijken. En dit jaar helemaal. 

Geheel of gedeeltelijk gevaccineerd gingen we af op een zomer waar we echt weer op de weg terug zaten naar het nieuwe normaal. Helaas beginnen er toch wat donkere wolken boven deze zomer te verschijnen. Het aantal coronabesmettingen neemt gigantisch toe na de versoepelingen. De kwetsbaren zijn nu veel beter beschermd. Maar met heel veel besmettingen is er toch echt een kans dat deze groep opnieuw geraakt gaat worden. Het vaccin beschermt niet voor 100%.

Tekst gaat verder onder de foto.


Een van de voorstellingen op het Over het IJ festival. (Foto: aangeleverd)

Een heel aantal festivals kan niet meer doorgaan en het nachtleven komt weer volledig stil te vallen. Zuur voor de ondernemers en de jongeren die er naar snakten om uit te gaan. Met de deltavariant zullen we ons moeten inhouden de komende tijd. Dicht op elkaar feesten en drinken is momenteel echt geen goed idee. Vervelend voor ons allen, omdat de onzekerheid voort blijft duren. Kan de vakantie doorgaan? Kan iedereen straks gewoon naar school? En blijven er nieuwe varianten van het virus opduiken?

We moeten de komende tijd ons gezond verstand blijven gebruiken. Voor gevaccineerde mensen is de kans om ziek te worden kleiner en de kans om ernstig ziek te worden heel klein. Maar een klein percentage van heel veel levert toch een grote groep mensen op. Dat we elkaar meer opzoeken na de lange tijd van beperkingen is logisch. Maar het is nodig om dit toch ‘met mate’ te doen en bij klachten je echt te laten testen.

We gaan er echt wel een leuke zomer van maken. Voor de jeugd is er deze zomer weer een heel programma MidzomerMokum. Het Over het IJ festival gaat ook gewoon door. Bezoekers kunnen, na een gezondheidscheck, keurig op 1,5 meter van elkaar verschillende voorstellingen bewonderen. Natuurlijk wel van te voren een kaartje regelen.

Fijne zomer!

Erna Berends

Een van de voorstellingen op het Over het IJ festival.