Vervolg van voorpagina

Stadsdeel zoekt bewoners Banne-Zuid op

De eerste noteert het telefoonnummer dat Francken hem voorhoudt. "Er is alvast discussie", constateert ze tevreden. Velen brengen het probleem van zwerfvuil ter sprake: er zijn te weinig vuilnisbakken die meestal vol zijn. Het haalt de buurt, waar ze overigens tot hun genoegen wonen, zo omlaag! 

Aan een tafel in een plantsoen zitten twee oudere dames, omringd door spelende kinderen, de Oma's van Noord noemen ze zich. De ene tilt het tafelblad zomaar op, het zit los en is vermolmd. Nou, daar kan het buurtbudget in voorzien. De andere biedt zich spontaan aan om ‘disco' te organiseren voor jongeren (‘Hebben ze weer een dag'), ‘bingo' voor ouderen, en een huis-aan-huis-enquête voor iedereen. 


Francken noteert alles. Door naar de mensen toe te gaan krijgt de overheid ongetwijfeld een betere indruk van de wensen en verlangens van buurtbewoners dan door in het stadsdeelhuis te blijven. Het weer werkt natuurlijk mee, maar je krijgt op zo’n middag een positieve indruk van Banne-Zuid: men woont er graag, vindt het niet onveilig en er is blijkbaar veel sociale cohesie. Na het laatste gesprek stuitten we bijvoorbeeld op een particuliere Voedselbank, initiatief van buurtbewoners als aanvulling op de officiële: "Als mensen daar niet heen durven of mogen, zijn ze hier toch welkom."