Festivals in Het Twiske

Het festival- en camping gebeuren in het Twiske blijft de gemoederen flink bezig houden. Zoals we recent in de kranten konden lezen, overleefde wethouder Dral ternauwernood een motie van wantrouwen. Dit naar aanleiding van het gegeven dat de gemeenteraad zich heeft uitgesproken tegen festivals en campings in het Twiske.
Het borrelt en gist nog steeds en het is zeer verontrustend cq onacceptabel dat het advies/mening van de gemeenteraad (het hoogste bestuursorgaan) door het college volledig wordt genegeerd. Sterker nog, het is dubieus, afkeurenswaardig en onrechtmatig om de mening van de raad, die 'leidend' dient te zijn, als 'niet uitvoerbaar' weg te zetten. Het college laat hier zien wie zij werkelijk de baas achten. ZIJ dus.
Inmiddels stapelen de fouten in dit dossier zich op. Ze worden niet alleen aan gemeentezijde gemaakt, maar zelfs ook door de provincie. De door de Provincie Noord- Holland onlangs afgegeven natuurvergunning voor vijf jaar, waarmee het 'jaarlijks terugkerend tweedaags cultureel muziekfestival' wordt vergund, blijkt op onjuiste wijze cq onrechtmatig te zijn verstrekt. Het blijkt dat de verkeerde (reguliere) procedure is toegepast.
Een recente uitspraak van de rechter laat zien dat bij de aanvraag voor een natuurvergunning de 'uniforme, openbare uitgebreide procedure' gevolgd moet worden.
Bij de 'uitgebreide' procedure wordt eerst door GS (Gedeputeerde Staten) een ontwerpbesluit genomen en gepubliceerd. Tegen dit ontwerpbesluit kan een ieder een zienswijze indienen. Vervolgens neemt GS een definitief besluit, rekening houdend met de zienswijzen. Tegen dit definitieve besluit dat eveneens gepubliceerd dient te worden, kan iedereen die een zienswijze heeft ingediend bezwaar maken.
Met bovenstaande is duidelijk dat de voor vijf jaar verstrekte natuurvergunning voor het 'jaarlijks terugkerend tweedaags cultureel muziekfestival' ongeldig is en dat met het toepassen van de verkeerde (reguliere) procedure belanghebbenden buitenspel zijn gezet.
Door de provincie is bevestigd dat de verkeerde procedure is gevolgd en tevens wordt gemeld dat de natuurvergunning voor 2022 (tot en met 2026) opnieuw dient te worden aangevraagd en dat dan de 'uitgebreide' procedure zal worden toegepast. Dit jaar gaat immers het festival wegens de coronamaatregelen niet door.
Evident is dat deze reeds ten onrechte verstrekte en ongeldige vergunning ingetrokken dient te worden. Raadpleging van de website van de provincie waar deze vergunning nog gewoon vermeld staat, laat zien dat het besluit hiertoe kennelijk nog moet worden genomen.

Een en ander in aanmerking nemende geven deze ontwikkelingen de burger moed. De strijd voor het behoud van ons 'natuur- recreatie- en Natura 2000 gebied 'Het Twiske' is nog niet gestreden.
Bij een nieuwe aanvraag Natuurvergunning zullen de ruim 6000 handtekeningen van de petitie ('géén festivals en vakantiepark in Het Twiske') en alle zienswijzen meegewogen dienen te worden.

J. Klop