De Smient
De Smient (Foto: Aangeleverd)

Smienten spotten

Smienten zijn groepseenden: zij vliegen met duizenden in oktober vanuit het noorden van Europa naar onder andere ons Landsmeerderveld. Hier overwinteren ze met waterplanten en gras. Door milieuproblemen neemt hun aantal af en hebben ze bescherming en rust nodig. Het Twiske heeft daarom de Natura2000-status: woningbouw en windturbines zijn ongewenst.

Maar ook rijksbufferzone Het Landsmeerderveld moet woningvrij blijven om verdere achteruitgang van de vogelstand te voorkomen. De Smienten kun je spotten in sloten en in het hogere gras met hun bruine kopjes met lichte streep.


Bij onraad vliegen ze met honderden tegelijk op en kun je ze, met hun witte buiken, fluitend over je heen horen en zien komen. Op YouTube ziet u hoe Smienten bij gevaar in een wave onder water duiken, een spectaculair gezicht.


In het voorjaar trekken ze terug naar het Hoge Noorden, om daar te broeden en hun jongen groot te brengen.

De Bergeend loopt juist vaak in zijn eentje in het veld. Deze inheemse wit/bruine halfgans, met knalrode snavel, eet bij ons wormen en dergelijke uit de zachte grond. Thuisbasis is de kuststreek, waar nesten gelegd worden in konijnenholen of duinen.


Zwarte kuif als ouderwets 'matje' in de nek


De Kuifeenden nemen toe in aantal. Zwarte rug, witte buik, zwarte kop, knalgele kraalogen en – u raadt het al – een zwarte kuif die met name bij de mannetjes als ouderwets ‘matje’ in de nek ligt. Met harde regen schuilen ze tegen de rietkragen aan.


De tamste eend, onze Wilde Eend, neemt in aantal af en is ingehaald door de Krakeend, de bruine eend, die door zijn kleinere kop vriendelijk oogt. Groepen tot een paar honderd zijn nu in het Landsmeerveld te zien.


Voor een verrekijker kunt u onder andere goed bij de Vogelbescherming terecht. Wij gebruiken vergroting 8x42, de standaard vogelkijker.



Hens de Haas en Hanneke van Dusseldorp