Hannie Schaftplein

Het Hannie Schaftplein is een drukke en veelvuldig gebruikte parkeergelegenheid (blauwe zone) ten behoeve van de daar gevestigde winkels waaronder Dirk van de Broek. Veel Oostzaners maar ook mensen van buiten onze gemeente doen hier hun boodschappen.

Ten behoeve van onder andere 'de verkeersveiligheid' is in 2010 een vaststellingsovereenkomst ondertekend door de gemeente Oostzaan en Dirk van de Broek met betrekking tot de herinrichting van het Hannie Schaftplein. Bij de herinrichting van het Hannie Schaftplein, waarbij de indeling zou veranderen en er een blauwe zone zou worden ingevoerd, is men tot een overeenstemming gekomen de verkeersveiligheid op het parkeerterrein te vergroten.


Zo is in deze overeenkomst 'een restrictie' vastgelegd dat er door de vrachtwagens 'NIET achteruitgereden' zal worden bij de bevoorrading van de winkels. Dit om de verkeersveiligheid te bevorderen. Ook werd hierin vastgelegd, om het aantal transportbewegingen terug te dringen, dagranddistributie toe te gaan passen. Dit betekent: bevoorraden voor zeven uur ’s ochtends en na zeven uur ’s avonds.


De praktijk is helaas anders. Op de keerlus aan het einde worden containers opgeslagen en zijn parkeerplaatsen gesitueerd waardoor het achteruit rijden juist wordt bevorderd. Dagelijks wordt de overeenkomst geschonden door het veelvuldig achteruitrijden van de vrachtwagens. Het gebeurt zelfs dat wachtende vrachtwagens diverse malen voor- en achteruit moeten rijden om geparkeerde auto’s niet te blokkeren bij het weggaan.

Man verwond door vrachtwagen

Ook wordt regelmatig overdag bevoorraad, hetgeen de verkeersveiligheid niet ten goede komt. Onlangs werd door een vrachtwagen een man dusdanig verwond dat hij nu nog amper aan revalideren toe is en mogelijk blijvende schade (blijvend invalide) ondervindt.


Het moge duidelijk zijn dat men er niet in is geslaagd de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit is ook logisch als men zich niet aan de afspraken uit de vaststellingsovereenkomst houdt en er daarop NIET gehandhaafd wordt.


De handhaving tot nu toe heeft zich enkel en alleen beperkt tot het bekeuren van klanten die per ongeluk hun blauwe P-kaart vergaten neer te leggen of te laat bij hun auto waren. Dit is een treurig gegeven.


Het is aan de gemeente en Dirk van de Broek dat zij hun verantwoordelijkheid in dezen oppakken. Te meer naar aanleiding van dit dramatische ongeval moeten partijen zich houden aan de gemaakte afspraken zodat door de naleving hiervan de veiligheid van de gebruikers van dit plein geborgd is.


Handhaving hierop is derhalve gewenst én vereist gelezen deze verkeersveiligheidsafspraken.


Jeanne Klop, Oostzaan