Opschudding na afschaffen themamaaltijd

OOSTZAAN – Na publicatie in Kompas vorige week over het afschaffen van de themamaaltijd op dinsdagavond kwamen er veel reacties van teleurstelling en zelfs woede.

Bij navraag bij de cliëntenraad kwam er eerst het bericht dat ze niet of in ieder geval niet volledig op de hoogte waren van deze redelijk zware ingreep en daarna, bij monde van mevrouw Van Toledo, de voorzitter van de cliëntenraad, was de raad opeens volledig op de hoogte en geïnformeerd. Dat roept twijfels op.

In ieder geval is duidelijk dat mevrouw Ras, manager van Evean Lishof, de maaltijd heeft afgeschaft omdat het niet rendabel zou zijn. En de zorg moet nou eenmaal rendement opleveren en de senioren, die de welvaart waarin we leven hebben opgebouwd, hebben het nakijken en moeten gewoon hun mond houden. Zo werkt nou eenmaal het systeem.

Het is een lichtend voorbeeld hoe er omgegaan wordt met en gedacht wordt over ouderen. Het lijkt bijna een persiflage op fragmenten uit het Dagboek van Hendrik Groen. En het tijdstip waarop dit alles gebeurt is wel heel erg onzorgvuldig gekozen: midden in een coronacrisis, waarin er toch al zo weinig mag en er maar mondjesmaat hoop gloort. Dan is het toch niet logisch om ook dit voor velen sociale gebeuren gewoon radicaal af te schaffen.

Wellicht komt men op het hoge managementniveau van Evean nog tot inkeer en barmhartigheid. Niet alles hoeft geld op te leveren, soms mogen zorg en omzien naar elkaar best wat kosten.

GvD