Dé Oostzaanse identiteit en zelfstandigheid (deel 1)

OOSTZAAN - Op 3 februari jl. had het Radio9 programma Skuurpapier een gesprek met de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. Hier kwam al vrij snel het onderwerp Zelfstandigheid naar voren en daarbij kwam het volgende naar voren:

Oostzaan is een kleine gemeenschap, met minder dan 10.000 inwoners, er is een ambtelijke samenwerking met Wormerland, er is contact met Landsmeer en kort geleden kwam via de pers het bericht dat de provincie met het idee kwam over een mogelijk fusie met Zaanstad.

'Zonder wrijving geen glans...'

Dat leidde tot de nodige reacties. "Maar ja’’, zegt van Dijk, ‘’dit programma heet toch Skuurpapier, en zonder wrijving geen glans…’’


Als men kijkt naar de historie, Oostzaan reikte daadwerkelijk tot de rand van de Zaan (letterlijk begon Oostzaan ten oosten van de Zaan) en onder Napoleon werd van Oostzaan een heel stuk land afgepikt en ergens in de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft Amsterdam het Oostzaanse gedeelte tot de Ringweg geannexeerd.


De Commissaris reageert: ‘’Als ik goed ben geïnformeerd is Oostzaan de economische ontstaansgeschiedenis van dit gebied. En wat betreft een mogelijke fusie met Zaanstad – ik heb dat nooit zo gezegd, maar wat ik heb aangegeven is dat Oostzaan hecht aan zelfstandigheid, dat is ook in de laatste gemeenteraadsvergadering aan de orde gekomen."

'Kijk niet naar de gemeente, maar naar de inwoners'

"Wat ik wel heb aangegeven is, dat als je klein bent en ambtelijk kwetsbaar en er liggen veel opgaven voor de gemeente, kijk dan niet naar de gemeente, maar naar de inwoners. Wat heel belangrijk is, is dat je niet alleen nu, maar ook over vijfentwintig jaar kunt wonen, recreëeren en dat het bereikbaar is. Dat je mag verwachten dat de gemeente iedere service verleent waar je als Oostzaner recht op hebt."


"Maar als je als gemeente klein bent en samen moet werken met anderen, dan moet je bepaalde offers brengen - dat impliceert géén ‘samenvoeging met’, maar dat kan betekenen dat je alleen ambtelijk moet samenwerken. Dat is niet altijd even makkelijk – hebben we ook bij Over-Gemeenten gezien. Dat betekent voor de politiek dat je goed moet nadenken; wat moeten we daar voor doen om het een succes te maken.’’


Van Dijk gaat verder: ‘’Wat vaak door elkaar gehaald wordt is ‘ídentiteit’ en ‘zelfstandigheid’ want alles wat ik nu hoorde, het Oostzaanse volkslied, verenigingsgezindheid en het natuurgebied; de manier waarop Oostzaners met elkaar leven zegt alles over de identiteit van de Oostzaners, en zegt niets over de zelfstandigheid. Dat betekent dat ook in de ambtelijke samenwerking er ook altijd nog iets Oostzaans moet blijven, zodat de Oostzaner en de Wormerlander zich hierin blijven herkennen."

'De Oostzaanse identiteit, daar mag je trots op zijn'

"Ik heb dat ook genoemd bij het overleg betreffende de nieuwe burgemeester; om hierover eens goed na te denken, de Oostzaanse identiteit. En de Oostzaanse identiteit, daar mag je trots op zijn, het is bepalend voor dit gebied. Evenals de plaatsen die tot Zaanstad behoren, Westzaan, Krommenie, Zaandijk; ook zij hebben hun eigen identiteit behouden."


"Ik zeg niet dat er gefuseerd moet worden, maar dat er nagedacht moet worden over wat de juiste manier is om de identiteit van, in dit geval Oostzaan, overeind te houden."


(wordt vervolgd)


Jan de Waal