LTO Noord begrijpt stoppen natuurpilots provincie Noord-Holland niet

REGIO - De provincie Noord-Holland heeft besloten om te stoppen met de natuurpilots binnen NNN (Natuurnetwerk Nederland) in de Eilandspolder, Mijzenpolder en Polder Wormer- en Jisperveld.

Voor LTO Noord is het gissen naar de reden voor dit besluit. Zo zijn de gesprekken met de betrokken ondernemers nog volop gaande en is er nog discussie over de inhoud van de overeenkomst Duurzaam Agrarisch Natuurbeheer (DANB).

"Onverstandig", vindt LTO Noord-bestuurder Albert Hooijer. "Uit de gesprekken met de ondernemers in de pilotgebieden blijkt dat hetgeen de provincie wil bieden absoluut niet aansluit op de praktijk van de agrarische bedrijven. Dit is ook met voorbeeldberekeningen aangetoond. Als boeren meer kosten moeten maken en minder vergoed krijgen, is er geen draagvlak om met DANB aan de slag te gaan. Zonder een gezonde economische basis is dat niet vol te houden.

Ook een alternatief plan van de Agrarische Collectieven om uit de impasse te komen heeft de provincie naast zich neergelegd."

Ondanks de reactie van LTO Noord en de gesprekken die nog gaande zijn, stopt de provincie met de pilot en denkt de natuurdoelen te realiseren via een gebiedsuitwerking en de DANB-overeenkomsten. LTO Noord is het hier niet mee eens.