Het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan.
Het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan. (Foto: Thomas Schlijper)

Noorderwoord over 100 jaar Tuindorp Oostzaan

Algemeen

NOORD - Noorderwoord is al jaren een traditie in Amsterdam-Noord. 24 november wordt met Noorderwoord het 100-jarige bestaan van Tuindorp Oostzaan gevierd en wordt met de gasten de unieke geschiedenis van de wijk doorgenomen, van de jaren ’20 van de vorige eeuw tot nu. Te gast zijn: Loes Luca, Hamda Belgaroui, Renée van Marissing, Rita Zipora en de kinderen van schrijver en Noorderling Sal Santen. De avond wordt muzikaal en poëtisch omlijst door huisband Trio Lampe en huisdichter Lamyn Belgaroui. Christine Otten presenteert.

Noorderwoord is een plek waar Noorderlingen en andere Amsterdammers samenkomen voor verhalen uit Noord, cabaret en muziek. Elke Noorderwoord kent een Noorderwoordmonoloog, een door een acteur gespeelde theatermonoloog over een bekende of onbekende Noorderling. Tijdens de speciale editie ter ere van 100 jaar Tuindorp Oostzaan zullen er niet één maar twee monologen gespeeld worden. De eerste is geschreven door Renée van Marissing en wordt gespeeld door acteur Hamda Belgaroui, die zelf opgroeide in Noord en medeoprichter was van THC (Tuindorp Hustler Click). De tweede Noorderwoordmonoloog is geschreven door de initiatiefnemer en presentatrice van Noorderwoord: Christine Otten. Haar monoloog zal gespeeld worden door actrice Loes Luca, die opgroeide in Rotterdam maar de sfeer van Amsterdam-Noord feilloos aanvoelt. 

Tuindorp Oostzaan is van oorsprong een arbeidersbuurt. Veel van de bewoners verhuisden erheen vanuit de Jordaan, omdat ze bij de scheepswerven werkten. Tuindorp Oostzaan lag tussen de weilanden en ver van de binnenstad, maar de sfeer was echt Amsterdams, eigengereid. De buurt werd gebouwd met het idee dat de arbeidersklasse het eindelijk eens beter moest krijgen, met tuintjes voor en achter het huis en cultuur om zich mee te vermaken tijdens de vrije tijd. Daarom werd ook het prachtige Zonnehuis gebouwd, waarin de invloeden van Amsterdamse School niet te missen zijn. Niet voor niets is het Zonnehuis dan ook het toneel waarop Noorderwoord zich afspeelt.

Tijdens deze editie van Noorderwoord wordt echt diep de geschiedenis van Tuindorp ingedoken met een paar heel bijzondere gasten: de kinderen van schrijver en Noorderling Sal Santen. 100 jaar geleden kwam hij met zijn familie in Tuindorp Oostzaan wonen, waar hij later ook weer naar terug zou keren. Zijn boek Jullie is jodenvolk (1969) gaat over het opgroeien in een joods gezin in Noord in de jaren ’20. ‘Daar lopen we, aan de hand van vader het avontuur tegemoet: Tuindorp Oostzaan.’ is de beginzin van het boek. Santen bleef zijn leven vastleggen in autobiografische romans, die erg belangrijk zijn voor de literaire traditie van Noord. Er is in Noord zelfs een brug naar hem vernoemd. 

Kaarten zijn verkrijgbaar via slaa.nl.