Vrouwe Justitia.
Vrouwe Justitia. (Foto: Pixabay)

Stadsdeel Noord wil naar rechter stappen

Algemeen

NOORD - Stadsdeel Noord bereidt een ‘juridische procedure’ voor tegen Nedstede, eigenaar van de Augustinuskerk op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord. Volgens het stadsdeel wordt het Rijksmonument ‘onvoldoende onderhouden’ door het vastgoedbedrijf.

Wat er volgens het stadsdeel precies aan het onderhoud schort, is niet bekend. “Over de inhoud van de aanschrijvingsprocedure kunnen we op dit moment niet veel zeggen, omdat we in de aanloop naar een juridische procedure zitten met de eigenaar”, laat een woordvoerder weten.

Nedstede is als eigenaar verplicht om ervoor te zorgen dat het Rijksmonument in goede conditie blijft. Met een aanschrijvingsprocedure zegt het stadsdeel al geprobeerd te hebben om Nedstede het ‘noodzakelijke onderhoud’ te laten uitvoeren om de instandhouding van de kerk te garanderen, maar dat heeft dus niet het gewenste resultaat opgeleverd. Nu wil het stadsdeel naar de rechter stappen om Nedstede te dwingen om alsnog op eigen kosten zijn plicht te vervullen.
De ‘Parel van de dijk’, zoals de Augustinuskerk ook wel wordt genoemd, staat sinds augustus 2014 leeg. Toen werd de laatste dienst in de kerk gehouden. Sindsdien veranderde de kerk, die in 1889 werd opgeleverd, al drie keer van eigenaar. Geen van die eigenaren wist tot nu toe plannen in te dienen die het stadsdeel en het bisdom, dat ook mee mag denken over de herbestemming, te bekoren. In februari 2019 werd de kerk door een groep studenten gekraakt. Twee maanden later moesten die, nadat ze een kort geding verloren, alweer vertrekken.
Na het vertrek van de krakers liet Nedstede aan Het Parool weten met de herontwikkeling bezig te zijn en daarvoor plannen in te gaan dienen. Ruim twee jaar later zijn bij het stadsdeel ‘geen actuele plannen bekend’ voor de herontwikkeling van de Augustinuskerk, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Michael van de Kuit, eigenaar van Nedstede, zegt in gesprek te zijn met de gemeente. Volgens hem wil die ‘geen gewijzigde bestemming toestaan’ en ‘schuilt daar het probleem’. “Deze bestemming is noodzakelijk om investeringen aan de kerk te rechtvaardigen”, aldus Van de Kuit. Ook is er volgens de vastgoedondernemer ‘sprake van volstrekte willekeur’. De pastorie die aan de kerk vast zit en in bezit is van woningbouwvereniging Stadgenoot, is volgens Van de Kuit in slechtere staat. “We hebben daar meerdere keren vragen over gesteld, maar zoals een keurige overheid betaamd, geen antwoord. Het is bouwkundig één geheel, maar de gemeente dwingt de ene helft van het gebouw tot actie en de andere helft wordt met rust gelaten.” Buurvrouw Pam de Soete, die al ruim dertig jaar naast de kerk woont, ziet het in de tussentijd met lede ogen aan. “Je ziet gewoon dat de kerk niet onderhouden wordt. Ik ben bang dat van de kerkklok er binnenkort een stuk ijzer naar beneden valt, want die is helemaal verroest. Het is zo zonde.”