Sexyland in de IJpleinbuurt.
Sexyland in de IJpleinbuurt. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Sexyland bron van overlast volgens omwonenden

Algemeen

NOORD - Cultureel centrum Sexyland is, formeel omschreven, een restaurant in het fraaie gebouwtje van het voormalige Wilhelminadok aan het IJ. Evenals voorheen op deze locatie is er een restaurant/horecavergunning. Maar de Sexylandformule gaat veel verder dan alleen gerechten koken en uitserveren aan rustig keuvelend restaurantpubliek. Er zijn optredens, exposities, presentaties, muziek, dans, film. Dat alles veroorzaakt overlast voor omwonenden.

door Tom Tossijn

De activiteiten van Sexyland - voorheen gevestigd op de NDSM-werf - vinden plaats in het voormalige Wilhelminadok in de IJpleinbuurt. Buurtbewoners zeggen veel hinder te ondervinden van wat dit alles met zich meebrengt: harde muziek, graffiti, af en aan rijdende auto’s, herrie en dronkemansgelal van bezoekers op straat. Dat leidt volgens hen tot verloedering van de buurt: grote-stadsverschijnselen in een ooit rustige woonwijk van Noord. Al diverse malen moest de politie eraan te pas komen. Telkenmale belooft de exploitant van Sexyland beterschap, maar buurtbewoners zeggen van die beloften niets te merken.

Vorige week hield een boze vertegenwoordigster van de buurt de leden van de stadsdeelcommissie voor dat alle fraaie woorden van de gemeente en de exploitant onvoldoende helpen tegen de ervaren hinder. De nadruk van stadsdeelvoorzitter Erna Berends op handhaving zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen. Dennis Overweg (Partij van de Ouderen): “Het kan niet zo zijn dat bewoners maar moeten melden, melden en melden zonder dat er iets gebeurt. Dat is de omgekeerde wereld. Ik verwacht snel en adequaat ingrijpen in plaats van sudderen”.

Inschattingsfout

Overweg noemt de verleende vergunning een inschattingsfout van de gemeente. Er is immers veel meer aan de hand dan alleen het geluid van een rustig restaurant. Maar portefeuillehouder Berends zit met een lastig probleem: “Als de vergunning in het geding is, moet je objectiveerbare conclusies kunnen trekken door eigen waarneming en metingen. Die heb je nodig. Handhaving is hét objectieve instrument om overtredingen van de vergunning te constateren en vast te leggen.” Toch zal dat niet echt ingewikkeld zijn om te constateren. De website van Sexyland zelf spreekt boekdelen. Het aanbod gaat zichtbaar veel verder dan dat van een doorsnee restaurant: optreden van een dj, opening van een expositie, ‘steamy art’ in de vorm van een BEFtival, een concertfilm met live muziek.

Sexyland heeft inmiddels een aanvraag voor een (bredere) omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente. Commissielid Frans-Rein Jurrema (SP) is daarover verontrust. Hij betitelt dit als een ‘poging tot legalisering van de overlast’. VVD’er Dylan Meijer pleit voor meer en betere communicatie met ondersteuning vanuit het stadsdeel, met omwonenden en Sexyland. Daar wil hij zich voor inzetten. Zo kunnen activiteiten zonder overlast voor de buurt geprogrammeerd worden. Uiteindelijk verwachten de commissieleden wel iets van zo’n communicatieronde. Mits loze beloften uitblijven.