Afbeelding
(Foto: aangeleverd)
Column Noord & Brand

Het Groen Boekje

Algemeen

Het Groen Boekje

Groen is een veelgebruikt woord: bestuursjargon. Maar wat bedoelt men - een geranium in een klomp is tenslotte ook groen? Ik stel het volgende voor: als bestuurders in beleidnota’s het woord groen gebruiken plaatsen ze daar voortaan een nummer achter. De verklaring daarvan zoek je op in Het Groen Boekje. Wel zo duidelijk. Enkele voorbeelden;

Groen1

Algemene aanduiding voor een wondervolle biotoop waar leefgemeenschappen - de mens ook - afhankelijk van zijn. ‘Groen is gras onder mijne voeten’, leert het kinderliedje maar vergeet niet dat gras helemaal niet groen is: wij nóemen het groen. Groen heeft een volstrekt eigen kleur.

(…)

Groen27

Bomen. Cruciaal voor ons voortbestaan. Het bekende verhaal: door CO2 (koolstofdioxide) smelten de ijskappen, opwarming en zeespiegelstijging is het gevolg. Volgroeide boomexemplaren kunnen veel CO2 afbreken, geven zuurstof en verkoeling bij hittestress.

(…)

Groen227

Sjoemelgroen. Om doelen te halen gebruiken bestuurders dikwijls obscure rekensommen: plotseling is kunstgras of een groendak ook groen1. Volksvertegenwoordigers moeten geen klimaatontkenners zijn. Bouwen is prima maar bouw groen1 mee.

(…)

Groen83

Onkruid. Onkruid bestaat niet. Denk je toch met onkruid van doen te hebben, kijk dan bij Groen83

(…)

Groen!!!*

We sluiten Het Groen Boekje af met een waarschuwing. Daarom gebruiken we hier geen nummer maar uitroeptekens. Er zijn politieke partijen die het woord groen in hun naam of logo verwerken. Ze spreken daadkrachtig over groene ambities. In de praktijk worden deze ambities amper waargemaakt. We adviseren de burger voorzichtig te zijn bij verkiezingen. Herken bedrog. Het lijkt vaak te mooi. Denk aan de addertjes onder het gras.

*Een voorbeeld: een partij die ‘Groen X’ heet schrijft voortaan ‘Groen!!! X’.

Simon de Boer