De Waterlandpleinbuurt.
De Waterlandpleinbuurt. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

Verbeteringen voor Waterlandpleinbuurt

Algemeen

NOORD - De Waterlandpleinbuurt in Amsterdam -Noord heeft te maken met achterstanden op fysiek, sociaal en economisch gebied. Dat moet veranderen naar een leefbare buurt, met een verbeterde kwaliteit van de openbare ruimte, de nodige maatschappelijke voorzieningen en met een verbeterde sociaaleconomische positie van de buurt en haar bewoners. 

Het college van B&W heeft daarom ingestemd met de principenota Verkenning van Kansen voor de Waterlandpleinbuurt. Die valt binnen de bestuursopdracht ontwikkelbuurten. Het doel is dat de Waterlandpleinbuurt een mooie en toekomstbestendige wijk wordt waar het met elkaar prettig wonen is. Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Noord is zeer tevreden over de totstandkoming en de inhoud van het principebesluit. De opgave is aanzienlijk, maar er ligt nu met de principe nota een uitvoerige beschrijving voor deze ontwikkelbuurt. Hierin zijn de wensen en ambities van bewoners en andere stakeholders meegenomen alsook een goede analyse van de buurt. 

“Sinds begin deze eeuw is de stedelijke vernieuwing in de Waterlandpleinbuurt gestart. Komende jaren worden de laatste nieuwbouwprojecten afgerond. De nadruk in deze nota ligt logischerwijs dan ook niet bij verdere grootschalige ingrepen in de bebouwing, maar juist op het investeren en verbeteren van de bestaande stad. In samenwerking met onder andere de bewoners gaan we de komende jaren de openbare ruimte opknappen en de gewenste maatschappelijke voorzieningen, zoals een nieuw jongerencentrum realiseren”, aldus Erna Berends, stadsdeelvoorzitter in Noord. Wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen): “Na alle gesprekken met de bewoners en andere spelers in de buurt hebben we een mooi plan. Nu moeten we vaart maken met het investeren in de Waterlandpleinbuurt en alle andere buurten waar te lang niets is verbeterd. Dan kunnen de bewoners ook meeprofiteren van de groei van de stad en wonen ze in een fijne buurt waar ze trots op kunnen zijn.” Voorbeelden van al eerder gerealiseerde verbeteringen van de openbare ruimte zijn bijvoorbeeld het Waalenbruggroen en de pleintjes bij de Bussum- en Naardermeerstraat.