Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)
Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column

Eén keer per week

Ik ben ontzettend blij met het volgende heugelijke nieuws: In stadsdeel Noord wordt vanaf 1 december aanstaande één keer per week het grof afval opgehaald. Per wijk gebeurt dat op een vaste dag. Dus niet meer één keer in de maand, maar elke week!

Dat grof afval zo weinig werd opgehaald was jarenlang meer dan ‘een doorn in het oog’ voor velen in Noord, en zeker ook voor mij. Extra fijn dat het nu is gelukt om in Noord de ophaalfrequentie te verhogen tot een keer per week, net zoals in de rest van de stad. Niemand zal het met me oneens zijn dat de aanblik van straten met afval en ondergrondse containers met allerlei soorten afval ernaast geplaatst niet mooi is. Bovendien trekt het foutief op straat geplaatste afval helaas nog meer afval aan. Daar doen we als gemeente van alles aan. Afgelopen woensdag tijdens de stadsdeelcommissie zijn de resultaten van de Aanpak bijplaatsingen in het afgelopen jaar gepresenteerd. Er wordt enorm op ingezet om bijplaatsingen bij ondergrondse afvalcontainers door Amsterdammers te voorkomen en als er toch wordt bijgeplaatst daar spoedig actie op te ondernemen. Al is dat voor onze medewerkers van afvalinzameling soms ‘dweilen met de kraan open’. 

Het verminderen van afval kunnen en moeten we samen doen. De gemeente gaat 52 keer per jaar uw grof afval ophalen, in plaats van 12 keer. Aan u de vraag uw grof afval op de juiste dag en tijd buiten te zetten. Dat mag aan de rand van de stoep of op de vaste plek voor grof afval. Vaak staat dit op een stoeptegel. En belangrijk: de ruimte tussen en rondom de containers altijd vrij houden van afval. Alleen dan kan de gemeente de containers legen. Zo houden we samen ons mooie Noord schoon. 

U heeft al een flyer ontvangen met informatie op welke dag in uw wijk het grof afval wordt opgehaald vanaf 1 december. Begin 2022 zullen we in de stadsdeelcommissie de resultaten van het ophalen weer presenteren. Ik hoop echt dat we dan bespreken hoe schoon het is en hoe weinig afval er op straat te zien is geweest!

Saskia Groenewoud